2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb Hódmezővásárhely

Belga nagykövet járt a francia szavalóversenyen

Huszonharmadik alkalommal rendezett francia nyelvű szavalóversenyt a Magyar–Francia Baráti Társaság Hódmezővásárhelyen. A verseny zsűrijének elnöke Marie-France André belga nagykövet asszony volt.

Az 56 diák az ország számos pontjáról érkezett a négy kategóriában zajló megmérettetésre. Egy kötelező és egy szabadon választott verssel versenyeztek, előbbit a szintén zsűritagként jelen lévő Yves Gaudin francia költő műveiből választották ki a szervezők.


Az ország minden pontjáról érkeztek a versenyzők

A hozott alkotásnál nem volt megkötés, így akár a magyar irodalom egyik szerzőjének versét is elszavalhatták a jelentkezők – természetesen francia nyelven.
A nyolctagú zsűriben magyar és francia ajkú szakemberek egyaránt értékeltek.

A diákoknak egy kötelező és egy szabadon választott verset kellett elszavalniuk

Marie-France André, a Belga Királyság magyarországi nagykövete a Frankofónia rendezvénysorozat keretében vett részt az eseményen, a verseny bíráinak elnökeként.

Marie-France André, a Belga Királyság magyarországi nagykövete

– Nagyon nagy örömünkre ez a rendezvény erősíti a francia nyelv oktatását, a francia kultúra terjesztését itt, a régióban és az országban. Már több helyen is volt alkalmam zsűriben dolgozni, kaptunk egy értékelő táblázatot, de az a tapasztalatom, hogy a globális kép, amit a produkcióról kapunk, fontosabb, mint a részekre bontott értékelés – nyilatkozta a nagykövet asszony. Marie-France André hódmezővásárhelyi tartózkodásának kezdeteként látogatást tett a Városházán, Almási István polgármesterrel találkozott, a városról pedig igen pozitív benyomásokat szerzett: „Amit megfigyeltem, hogy nagyon nyugodt, szép város Hódmezővásárhely, gyönyörűen karbantartott épületeket láttam.”

A nagykövet látogatásának tiszteletére a Városházára kitűzték a belga zászlót

Kapcsolódó Cikkek