EUR: 307,54 Ft
CHF: 265,14 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Belgiumban is körözték a Franciaországban elfogott dzsihadisták egyikét

Belgiumban is körözték a Franciaországban őrizetbe vett feltételezett dzsihadisták egyikét, aki a gyanú szerint társával együtt merényletet tervezett a közelgő francia elnökválasztás előestéjén – tudatta a belga szövetségi ügyészség szerdán.

“Clement Baurt ki akarták hallgatni, de annak nincs nyoma, hogy 2015 vége óta járt volna Belgiumban” – közölte a vádhatóság szóvivője a helyi sajtó tájékoztatása szerint a kedden őrizetbe vett dzsihadisták egyikéről.

Az illetékes elmondta, hogy a belga hatóságok együttműködtek a francia társszervekkel Baur megtalálásában. További részleteket azonban nem árult el, még azt sem, hogy miért keresték a 23 éves férfit Belgiumban.

A francia hatóságok két feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe kedden Marseille-ben, akik a gyanú szerint merényletre készültek a vasárnapi elnökválasztás előestéjén. A gyanúsítottak mindketten francia állampolgárok, lakásukon fegyvereket és robbanószerkezetek összeállításához szükséges anyagokat foglaltak le.

Tavaly márciusban iszlamisták kettős robbantást hajtottak végre a belga fővárosban, harminckét ember halálát okozva. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett, akárcsak a 2015-ös párizsi támadások esetében, a hatóságok szerint bizonyított a kapcsolat a terrorcselekmények elkövetői csoportjai között.

Belgiumban azóta is hármas, azaz “súlyos” fokozaton tartják a készültségi szintet, ami azt jelenti, hogy “lehetséges és valószínű” egy terrortámadás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.