2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Sport

Berki Krisztián: Ilyen hibát még sosem követtem el

Sokan úgy gondolták, a tavalyi sérülés és az olimpiáról való lemaradás után Berki Krisztián pályafutása véget ért. Ám az olimpiai bajnok tornász újra összeszedte magát, világkupagyőzelmeket aratott. Aztán most az Európa-bajnokságon is aranyérmet szerzett volna, ha nem követi el élete hibáját.

A Kolozsváron rendezett Európa-bajnokságon a hatszoros Európa-bajnok Berki Krisztián első helyen jutott be a fináléba, ahol gyakorlatával az első helyen végzett volna. Ám háromtizedes büntetést – úgynevezett semleges levonást – kapott, mert nem kezdte el harminc másodpercen belül a gyakorlatát.


Berki Krisztián gyakorlatában nem volt hiba Fotó: (MTI/EPA/Robert Ghement)

– Boldog vagyok, mert egy mélypontról jöttem vissza, és újra itt vagyok a dobogón, amire nem sokan képesek. De olyan hibát, mint most, még sosem követtem el – mondta Berki Krisztián, aki hozzátette, nyerni akart, és nem számított arra, hogy gyorsabban indítják el az órát a szokásosnál.

– A szabály szerint harminc másodpercem van szólítás után, hogy felmenjek a szerre, és úgy tűnik, hogy túlléptem. Utólag vettem észre, nem láttam a visszaszámlálást, nem figyeltem. Nagyon korán mondták be a nevemet, ekkor bejelentkeztem. Amikor lejöttem, láttam, hogy három tizedet levontak, mert túlléptem az időt. Beljavszkij nagyon jó gyakorlatot csinált, de a három tizeddel nyilván én nyerhettem volna.
A tornász hozzátette, a cél az volt, hogy két hibátlan gyakorlatot tudjon bemutatni az Európa-bajnokságon, és ez összejött.


A tornász örül az ezüstéremnek is ( Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

– Huszonnyolc éve tornázom, egyszer sem léptem túl az időt. Persze túléljük ezt is. Most, hogy itt lóg az ezüstérem a nyakamban, érzem egy kicsit, hogy nem vagyok igazán boldog. Az egyik szemem sír, hogy nem aranyérmem van, de a másik nevet, mert tudom, hogy az enyém volt a legjobb gyakorlat. A feleségem fogalmazta meg jól, csak ilyen módon tudtak megverni.

A történethez hozzátartozik, hogy mivel Berki csupán két-három másodperccel lépte túl az előírt időhatárt, Sóvágó Lajos szövetségi kapitány szóbeli óvással élt, amit elutasítottak, de a magyar küldöttség írásban is fellebbezett a döntéssel szemben.  A hazai szövetség szerint a magyar delegáció ezt azért nem hagyta annyiban, mert a zöld jelzés – amikor az orosz vezetőbíró elindította az órát – és a szólítás között 7–10 másodperc telt el, így Berkinek a szokásos harminc másodperc helyett kevesebb ideje maradt a gyakorlat elkezdésére. Sóvágó Lajos szerint a szervezők hibáztak, hiszen nem hangolták össze a hangosbemondót és az óra indítását. Az orosz vezetőbíró arra hivatkozott, azért nem engedte a hangos szólítást, mert – állítása szerint – a nemzetközi televízióközvetítés miatt erre nem kapott jelzést. Az óvást elutasították, arra hivatkozva, hogy nem a szólítást, hanem a vizuális zöld jelzést kell figyelni.

Kapcsolódó Cikkek