EUR: 323,35 Ft
CHF: 276,21 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Eger

Bor, mámor, Eger

Történelmi borok, épületek, hagyományőrzés. Leginkább ezek jellemzőek Egerre, ha a patinát vesszük alapul. Az utóbbi években azonban törekszik a hevesi megyeszékhely a gasztronómiai előmenetelre is, számos fesztivál, igazi „food porn”-programok színesítik városunkat néhány éve. Mi a helyzet a tradícióval és az éttermeinkkel?

Bemutattuk már az újonnan nyílt Fehérszarvas Vadásztanyát, ahol – mint írtuk – számos különleges, régi, de új formába öntött ételkülönlegességet meg lehet kóstolni.


Ferencz Attila, a Fehérszarvas Vadásztanya séfje

– Természetesen a mi éttermünk elsősorban a vadételekre alapozott, így a vadmalaclevesünkről nem túlzás állítani, hogy világhírű, Finnországból, Izlandról járnak vissza vendégeink. Rengeteg olyan különlegességgel tudunk előrukkolni, amelyeket máshol nem lehet megtalálni, ilyen például a szarvasgerinc – sorolja Ferencz Attila a Fehérszarvas Vadásztanya séfje a Rádió Eger vendégeként.

– Ehhez csatlakoznak a régi magyar ételeink, amelyeket neves magyar szakácsok alkottak, azonban egy ideje el lettek feledve, amikor megjelent a francia és az angol konyha. Most mi ezeket kicsit elfelejtjük és inkább a vadételekre helyezzük a hangsúlyt – veszi át a szót Kozák István tulajdonos.


Eger egyik arculata tehát ez. Ám, mint igazi multikulti városban, a korszakok, a stílusok, a szokások és az ízek is sokszínűek. Nyaranta megjelentek a street food ételek, de találkozhatunk természetesen a borra épülő, a borhoz illő gasztronómiai vonallal is, amelyeket jellemzően a pincészetek kínálnak.

– Általában 6-7 fogásos menüsorral készülünk egy-egy borvacsorára, különleges házi érlelésű szalámikkal, sonkákkal, olasz érlelt húsokkal, ezek jellemzően sertéshúsból álló előételek. Mindehhez pedig a hozzájuk illő borokat kínáljuk. Az alapvetően olasz ételek fűszerezésében igazodni szoktunk a magyar, az egri ízléshez, kevésbé fűszeresen főzünk, mint azt olaszosan alkalmanként megkívánná az étel – mondja Kele Péter, az egri Grassi Pincészet rendezvényszervezője, üzletvezetője.

A Grassiban nyáron a nyárson sültek a legnépszerűbbek

 

Hozzáteszi: most kezdődik az a szezon, amikor egyre népszerűbbek lesznek a nyárson, grillen főtt, sült ételek, amelyek jellemzően a szabadban készülnek, de alapvetően jellemző a gasztroforradalom hazánkban, amiből Eger sem maradt ki, így aki eljön borozni, az már különleges ételekre is vágyik. Az olasz tulajdon pedig megmutatkozik abban is, hogy minden menüsorban bőven helyet kapnak a tésztafogások is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.