EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Pécs

Boros világversenyt rendezett Pécs

A megmérettetést csupán öt éve rendezik meg a városban, de a hírét már most világszerte ismeri a szakma. A különlegességekbe a pécsiek is belekóstolhattak, sőt házhoz hozták nekik az ország legjobb éttermeinek kínálatát.

Világszínvonalú borok mustrája

A múlt hétvégén a gasztronómiai világ színe-java Pécsre koncentrált. És ebből nem hagyták ki az itt élőket sem. A Portugieser du Monde-ot, a portugiserek világversenyét szombaton rendezték meg a városban, amire a szervezők  ki is tették a megtelt táblát. – Számos országból érkeztek ítészek, akik a versenyen olyan válogatásból tudtak borokat kóstolni, amire máshol nem lett volna lehetőségük. Ez a pécsi verseny ettől is különleges – mondta Győrffy Zoltán, az egyik szervező.


Az ítészek nemcsak bort kóstolni jönnek Pécsre, hírét is viszik szerte a világban a városnak Fotó: Győrffy Zoltán/Halek Mira

A 2017-es világverseny olyannyira interkontinentális, hogy még Chiléből is neveztek bort. A legtöbb nedű, a minták közel fele magyar, elsősorban a villányi borvidékről érkezett, de a pécsi, a tolnai, az egri, a bükki és a hajós-bajai borvidékekről is érkezett jelentkezés. 

– A verseny szakmai része tehát Pécsen zajlott, de a nemzetközileg is elismert és ismert bírák nemcsak a borokat kóstolták végig, hanem megismerték a pezsgő városi életet is – mondta Győrffy Zoltán.

A világverseny ugyan elsősorban a zsűrinek szólt, de a szakemberek által is tesztelt tételsort bárki végigkóstolhatta Palkonyán. Akik pedig idelátogattak, azoknak talán még jobb dolguk volt, hiszen „házhoz” érkeztek az ország legjobb vidéki éttermei. Így a balatonszemesi Kistücsök vagy az encsi Anyukám Mondta országos hírű éttermek konyháit is Palkonyára költöztették a HÚ!SVÉT+SWEET napjaira.


A tavaly még egynapos rendezvény idén két napra bővült, hiszen annyira nagy volt az érdeklődés a vidék iránt – tette hozzá Győrffy Zoltán.

– Palkonyán a megszokottól kicsit eltérően most olyan családi rendezvény volt, ahol a borok mellett kiváló ételeket, sőt süteményeket is kaphattak a látogatók – mondta Győrffy Zoltán. Szombaton az éttermek és a borok, míg vasárnap az ország legjobb vidéki cukrászdái vonultak fel finomabbnál finomabb édességeikkel.

 

Palkonyán tíz pincészet és porta fogadta be az ország legjobb éttermeit és cukrászdáit. Bárki végigkóstolhatta az ételeket egy kártya segítségével, amelyet a helyszínen lehetett megvásárolni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.