EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,84 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Extra

Charlie Chaplin most akkor tényleg elbukott egy Chaplin-hasonmás-versenyt?

Ennek a filmes legendának már többen is a végére akartak járni, ám szinte minden esetben más eredmény született. Van, aki szerint az egész csak egy jó kis história, aminek nem sok valóságalapja van, ám ha a legendavadász Snopes egy korábbi cikkét vesszük figyelembe, elképzelhető, hogy a történet már nem is annyira legenda. Sőt!

Charlie Chaplin /Fotó: Profimedia, Marka

A lap szerint egyszer megtörtént, hogy Charlie valóban elveszített egy Chaplin-hasonmás-versenyt. Az ilyen és ehhez hasonló megmérettetések egyébként igen népszerű közösségi események voltak az 1900-as évek elején. Ezeknek a versenyeknek azonban nem az volt a lényegük, hogy megtalálják a legjobb Chaplin-hasonmást, hanem inkább olyanokat kerestek, akik a színész által filmvászonra vitt csavargó figurát a leghitelesebben tudták hozni.


A legendavadász szerint két verzióról lehet tudni. Az egyik változat szerint Chaplin Monte-Carlóban, a másik szerint valahol egy svájci városkában bukott el egy ilyen versenyt, ám az utóbbira semmilyen bizonyíték nem utal a szóbeszéden kívül. A Snopes újságírói hosszas nyomozása után arra jutottak, hogy egy San Franciscó-i megmérettetésen az igazi Chaplin valóban kikapott, ráadásul még a döntőbe sem jutott be.

Azt, hogy ezt mire alapozzák, nem árulták el, így néhány fotón és feljegyzésen kívül nem sok kézzelfogható bizonyíték támasztja alá. Akkoriban sokan készítettek hamis, fikciókra alapuló jegyzeteket, a korabeli fotókra pedig nehezen lehet támaszkodni a minőségük miatt, ráadásul, ha mindenki Chaplinnek öltözött, senki sem fogja biztosan felismerni az igazi színészt – már ha egyáltalán tényleg ott volt.


Lebukott a magyar származású Chaplin-imitátor

A némafilm királyának 1931-ben készült Nagyvárosi fények című filmje 18 hónapos világturnéra indult. Ekkor már igazi szupersztárnak számított és hatalmas tömegek fogadták mindenhol. Bécsi látogatása során egy Schwefel János nevű, állás nélküli artista mindent megpróbált, hogy a színész közelébe férkőzőn, ezért egy élethű Chaplin-maszkot öltött magára a forgalmas belvárosban. Sokan az igazi Chaplinnek hitték Schwefelt.

/Fotó: Profimedia

A csaló férfi annyira élvezte a könnyen jött népszerűséget, hogy még az Imperial szállóban is megpróbált megszállni, ám az első emeleten szobája felé haladva lebukott, és rendőrökkel vitették el a helyszínről. Először azzal próbált védekezni, hogy ő bizony Chaplin testvére, ám nem hittek neki és szó szerint kirúgták a luxusszállodából. A botrány után a rendőröknek azt vallotta, hogy csupán az igazi Chaplin figyelmét akarta magára vonni, ezzel átélni azt, hogy milyen egy igazi sztárnak lenni.

Füstkarikákon át a mesés vagyonért

Egy másik legendáról is gyakran hallani, ám az szinte biztos, hogy csak szóbeszéd. Azt beszélik, hogy Chaplin lánya, Geraldine egyszer meghirdette, hogy azé lesz Chaplin vagyonának fele, aki egy szivar segítségével nyolc füstkarikán keresztül egy kilencediket is átfúj. A mítosz szerint csak az angol filmrendező és forgatókönyvíró színész volt erre képes. Mi bármennyire merültünk le az internet legmélyebb bugyraiba, semmi erre utaló írást, vagy feljegyzést nem találtunk. Azért ha esetleg erre a mutatványra valaki mégis képes lenne, az haladéktalanul keresse fel Chaplin valamelyik leszármazottját, hátha megkapja a mesés vagyont.

/Fotó: Profimedia

Ezekből a hiányos, szájhagyomány útján terjedő, inkább meseszerű történetekből kiindulva mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy ezek a feltételezések inkább kedves legendák, mintsem valódi tények. Ezzel természetesen nem azt szeretnénk sugallni, hogy az egész csak kitaláció, inkább azt, hogy az évek során sok meg nem történt tettel színesítették Chaplin életét.

118 éve született Chaplin

A múltbéli legendák után most evezzünk a jelenbe, hiszen április 17-én volt 118 éve, hogy a legendás művész meglátta a napvilágot Londonban. Ebből az apropóból rekordszámban, 662-en öltöztek Chaplinnek a világ egyetlen, a svájci Corsier-sur-Vevey-ben található Chaplin-múzeumának rendezvényén.

Charlie Chaplinnek, a némafilmek legendás angol színész-rendezőjének öltözött emberek a legtöbb Chaplin-hasonmás találkozójának /Fotó: MTI

– Korábban is volt több nagyszabású Chaplin-gyűlés, de a vasárnapi volt az első, amelyet közjegyző is hitelesített, így ez az első hivatalos világrekord – mondta Annick Barbezat-Perrin, a Chaplin’s Word múzeum szóvivője. A résztvevőknek egyforma viseletben: fekete öltönyben, fekete cipőben, fehér ingben, keménykalapban, bajusszal és sétapálcával kellett megjelenniük. – Voltak közöttük francia, német, spanyol és angol ajkúak is – mondta Barbezat-Perrin asszony.

Fotó: MTI

Egyébként nem véletlen a helyszínválasztás. Charlie Chaplin utolsó éveit Svájcban, a Vaud kantonbeli Corsier-sur-Vevey-ben töltötte, itt is halt meg 1977-ben. 1978. március 2-án a kriptából ellopták a koporsóját, és váltságdíjat követeltek érte. Özvegye nem volt hajlandó fizetni, és a rendőrséghez fordult. Az elkövetőket elfogták, Chaplint újratemették, de sírját csak jóval Oona O’Neill halála után, 1991-ben betonozták körbe.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek