EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Külföld

Csehországban sem működhetne a Soros-egyetem törvényesen

A hatályban lévő törvények szerint a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) jelenleg Csehországban sem működhetne – vélekedett Ales Rozehnal neves cseh jogász csütörtökön a Mladá Fronta Dnes című napilapban.

Ales Rozehnal felhívja a figyelmet arra, hogy azt, amit Brüsszel Budapestnek felró, tehát azt a követelést, hogy egy Magyarországon működő egyetem a származási országban is folytasson egyetemi tevékenységet, a cseh törvények is tartalmazzák.


A cseh jogrendben ezt a követelést a hatályos felsőoktatási törvény külföldi egyetemek csehországi tevékenységét szabályozó paragrafusa tartalmazza.

“Nálunk ezt az alacsony színvonalú, gyakran fiktív, például az Ukrajnából származó főiskolák elleni védelemként fogadták el” – emlékeztetett a cseh jogász.


“Magyarországon a fürdővízzel együtt azonban a gyermeket is kiöntik a színvonalas Közép-európai Egyetem formájában” – vélekedett Rozehnal. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök ezt éppen úgy célzottan és tudatosan teszi, mint ahogy célirányos és tudatos az Európai Bizottság Magyarország-bírálata is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek