2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Ózd

Csendben, de jó ütemben fejlődik Domaháza

Kereken húsz éve választották polgármesterüknek Elek Istvánt a domaháziak, 2000-től pedig már megindultak a látványos fejlesztések. A mintegy 900 fős község az évek során összkomfortossá nőtte ki magát.

Szlovákia mellett Heves és Nógrád megyével is határos Domaháza, ahol lecsapódik a térség összes gondja. A lakosság öregszik, kevés a munkahely, a fiatalok elvándorolnak, akik viszont maradnak, nem mindig rendelkeznek olyan végzettséggel, amivel a munkaerőpiacon meg tudnának jelenni. Ez utóbbi réteg sok fejfájást okozott a helyi vezetésnek, amíg be nem vezették a közmunkát. Az abban való részvétel több szempontból hasznos, hiszen a családok jövedelemhez jutnak, miközben a dolgozók visszakerülhetnek a munka világába és elhelyezkedhetnek valamelyik cégnél.


Fotó: Lokál
A pályázatok zömét Elek István írja a falunak

Az eredmények felsorolását a községháza 2001-es rekonstrukciójával indítja a polgármester, amit a gázvezetékrendszer kiépítése, majd az intézmények világítás-korszerűsítése követett. Új színpadot kapott a művelődési ház, az óvoda és az iskola rekonstrukciója megtörtént, utóbbi jól felszerelt informatikai tantermet is kapott. Akadálymentesítették és vizesblokkal látták el az orvosi rendelőt, járda épült a Dózsa úton és fedett autóbuszmegálló is készült. A ravatalozó épületébe martinsalak került, ezért meg kellett erősíteni. Aztán utakat aszfaltoztak, hidakat újítottak fel, majd következett 90 százalékos támogatottsággal a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése, ami 200 millió forintba került. A szennyvíztisztítóban végbemenő mikrobiológiai bomlás után a kifolyóból a patakba jut a megtisztított szennyvíz.

Fotó: Lokál
Szépültek a közterek is az összkomfortos községben

A víznél maradva megemlíti Elek István, hogy a térségből sokan járnak hozzájuk forrásvízért, amit a templom előtti kifolyónál vagy a tő-völgyi kútnál tudnak vételezni. Többen érdeklődnek a palackozási lehetőségekről is, de érdemi tárgyalásokig mostanában nem jutottak el. Épült még szabadidőpark, nyitottak kmb-s irodát és a kiépített térfigyelő rendszert a közelmúltban fejlesztették. Azóta sokat javult a közbiztonság, tehát megérte a befektetés. Áldoztak a temető kerítésének a cseréjére, ahol megoldották a vadvédelmet is.


Fotó: Lokál
Közeli forrás vizét vezették a templomhoz

A polgármester szerint a 2017-re elfogadott nullszaldós költségvetés teljesíthető, mert az önkormányzat által működtetett óvoda normatíváját megemelte kormány, ami addig a legnagyobb kiadásuk volt. Terveik között említi a csapadékvíz-elvezető rendszer teljes kiépítését, az orvosi rendelő rekonstrukcióját és eszközbeszerzését, valamint egy traktor beszerzését, mindezt pályázatok révén. A munkálatokba bevonják majd a 65 fő közfoglalkoztatottat, akik közül nyolcan a 7–8. általánost most végzik.

fotó: Lokál
Feszty Masa alkotásai díszítik a templom falát

A szép vidéken népszerű a vadászturizmus, a Leader-programból pedig magánszállás is épült a faluban. Az önkormányzat fontosnak tartja a hagyományőrző csoport és az idősek támogatását, utóbbiak 60 év fölött 15-15 ezer forintot kaptak karácsonyra.

Kapcsolódó Cikkek