EUR: 322,42 Ft
CHF: 285,68 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Extra

Cserna Antal: A halálból tértem vissza

Cserna Antal nemrég töltötte be 54. életévét, születésnapja apropóján pedig egy kis visszatekintést is megengedett magának. Húsz évvel azután, hogy majdnem életét vesztette egy színházi balesetben, úgy érzi, minden kihívásnak égi jelentése van és ezek miatt tart most ott, ahol. 

Cserna Antal és felesége, Szalay Kriszta, aki mindvégig mellette állt hosszú gyógyulása alatt

Cserna Antal életében fontos szerepet játszanak a számok és egyfajta természet fölötti erő. A színész még a legtragikusabb pillanatokban is meglátja a sorsszerűséget, sőt, egy súlyos baleset után jött rá, hogy a történtek üzenettel bírnak. – A születésnapom után mindig végzek egy kis visszatekintést. Kell, hogy átgondoljam minden a helyén van-e az életemben. Korábban ugyanis rájöttem, hogy minden történet az életemben sorszerű és jelzésértékű. Fiatal színészként néhány döntést másra bíztam, majd őket hibáztattam, ha valami mégsem úgy alakult. Egy hatalmas baleset azonban rádöbbentett, minden esemény, ami velem történik, tanító jellegű – kezdte Cserna Antal, aki elárulta, volt már része testen kívüli élményben, amit hatalmas fizikai és lelki pofonként élt meg. Mint mondja, annak idején hiába mondott már fel a Vígszínházban, az ott történt baleset rádöbbentette, tovább kell lépnem és hinnem kell magamban, újra fel kell építenem magamat.


– 1996-ban tizenkét méter magasról estem le a Vígszínházban egy kötélpályáról, melyről a nézőtér fölött kellett becsúszni a színpadra. Fékberendezés nem volt, én pedig  fejjel lefelé hatalmasat csapódtam a színpadba. Még a zuhanás közben próbáltam úgy beállítani a testem, ahogy azt Pintér Tamás kaszkadőr mesteremtől tanultam: gördülni és kifújni a levegőt. Tulajdonképpen neki köszönhetem az életem. A testen kívüli élményem a becsapódás után történt. Két-három óráig nem voltam eszméletemnél, de a többieknek elmeséltem, hogy hogyan feküdtem, mit láttam, ki sürgött-forgott körülöttem. Olyan volt, mintha kiléptem volna a testemből és láttam a történéseket felülről. Pontosan le tudtam írni és később meg is mutatni a testhelyzetet, ahogy feküdtem – mesélte Antal, aki igen súlyos gerinc- és koponya- sérülést valamint agyrázkódást szenvedett. – Hosszú heteket feküdtem kórházban. Olyan komoly sérüléseim voltak, hogy hónapokig tíz percnél többet nem bírtam állni, kilenc hónapig pedig járni is csak métereket tudtam. Később kiderült, hogy ilyen testen kívüli élménye azoknak van, akik a túlvilágról térnek vissza, vagy akiknek oxigénhiányos állapotba kerül az agyuk. Ez pedig egy nagyon komoly folyamatot indított el bennem, hiszen szinte a halálból tértem vissza – mesélte Cserna Antal, aki balesete után testi és lelki öngyógyításba kezdett. – Nem akartam harmincnégy évesen fájdalomcsillapítókon élni, így elkezdtem tai chi-zni és megtanultam a Neuro-Lingvisztikai Programot. Három évvel később pedig kipróbáltam, mennyire hagyott nyomott bennem ez az élmény. Ejtőernyővel kiugrottam egy repülőből, ez pedig biztosított arról, hogy sikerült lelkileg is feldolgoznom ezt a balesetet, hiszen már nem volt félelemérzetem. Tulajdonképpen ma már úgy fogom fel, mint egy kegyelmi állapotot: kellett egy nagy pofon, hogy megtanuljam, hogyan kell talpra állni.

Körtvélyesi László – Pécsi Nemzeti Színház

 

Cserna Antal Pécsett a Nemzeti Színház Ádám almái című darabjában megkapta Iván, a pap szerepét, ami szerinte eddigi pályája során talán a legtesthezállóbb, hiszen ahogy ő is, megformálandó karaktere is a jelenben gondolkodik és tanul a múltjából. – Iván is, ahogy én is, hisszük, hogy minden azért van, hogy tanuljunk belőle. Rám talált ez a szerep, én is így próbálok élni, ezért is ilyen nagyon kerek ez az 54. születésnap számomra, húsz évvel azután, hogy majdnem átléptem a másvilágra.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek