EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Békéscsaba

Diákoknak mesélt 1956-ról Wittner Mária

Vantara Gyula országgyűlési képviselő meghívására a napokban Békéscsabára látogatott Wittner Mária országgyűlési képviselő, aki maga is részt vett az 1956-os eseményekben.

Elsőként a két képviselő megtekintette Vánsza Pál és Fekete Pál kiállítását a Kazinczy Ferenc Általános Iskola Csabai utcai épületegységében, majd Wittner Mária egy rendhagyó történelemórát tartott a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumában. A városban 2016-ban több oktatási intézményben voltak ehhez hasonló rendezvények az ’56-os Emlékévhez kapcsolódóan, ez a látogatás is ennek a programsorozatnak volt részben a folytatása.


Fotó: Szabó Judit
Rendhagyó történelemóra a közgében

Vantara Gyula a történelemórával kapcsolatban elmondta, fontos, hogy a diákok ezekről az eseményekről olyan hiteles személytől halljanak, aki maga is részt vett bennük, a saját emlékein, élményein keresztül tudja szemléltetni, mi történt pontosan akkoriban. Ez a forradalom ráadásul időben még közel is van a diákokhoz, hiszen csak 60 éve történt, a szüleik, nagyszüleik meg is élhették.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója szerint fontos, hogy a diákok minél több aspektusból megismerhessék az ’56-os eseményeket, a BSZC-ben is nagyon sok színes programmal készültek az emlékévre: voltak színházi előadások, egy kiadvány is készült és új kiállítás nyílt. Minderre azért volt szükség, mert összesen több mint 6000 diák jár a tagintézményekbe, számtalan érdeklődési körrel, és mindegyiküknek meg akarták adni a lehetőséget arra, hogy valamilyen érdekes programon részt vehessen.


Fotó: Szabó Judit
Wittner Máriát Vantara Gyula országgyűlési képviselő, valamint Mucsi Balázs a BSzC főigazgatója fogadták

Wittner Mária az előadással kapcsolatban szintén a hitelesség fontosságát emelte ki. Akkor figyelnek oda a diákok a mondanivalójára, ha nem lexikonszerűen számol be az eseményekről, hanem valóban úgy, ahogyan azt ő maga megélte – ők az igazságra kíváncsiak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.