2017. november 16., csütörtök
Ödön

Egyéb Ózd

Domaházán fontos a hagyományőrzés

Az észak-borsodi község védjegyévé vált az 1971-ben alakult  Domaházi Hagyományőrző Egyesület. Tagjai fontosnak tartják a helybeli népszokások, néptáncok és népdalok bemutatását és a következő generációknak való továbbadását.

A Röpülj, páva! elnevezésű országos mozgalom idején Elek Menyhért iskolaigazgató szervezte meg a faluban az első csoportot, amely aztán az évtizedek során számos elismerésben részesült. Többek között megkapták a Borsod megyei Kórusdíjat, a Népművelési Intézet Nívódíját, a Kiváló együttes címet, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség díjaként „Az év együttese” díjat. Évtizedeken át szereplői voltak a hazai folklórrendezvényeknek, de bemutatkoztak Németországban, Franciaországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is. Több alkalommal vettek részt televízió- és rádióműsorokban.


Kezdetben 40-45 tagból állt az együttes, és igyekeztek a felmenőktől örökölt népdalokat, néptáncokat hűen visszaadni, de feldolgozták a korabeli hagyományokat, népszokásokat is. A zenei kíséretet a citerazenekar szolgáltatta.

Fotó: Lokál
Képalá: A citerazenekar adja a ritmust (bal szélen Kisbenedek Vilmos)

A mindennapokban 2016. február 20-án történt változás, amikor Elek Menyhért bejelentette, hogy a továbbiakban nem tudja vállalni a feladatokat. Ekkortól a citerazenekar tagjaként 44 éve ismert Kisbenedek Vilmos került az egyesület elnöki posztjára, a művészeti vezető Elekné Holló Hilda lett, míg a citerazenekart Kisbenedek Olivér vezette. Az átalakulás után elkezdődött az építkezés. Felújíttatták a ruhatárat és a 40 évnél idősebb citerákat, majd elkezdték a munkát. A létszám mára 18-20 főre csökkent, és a tagok között vannak olyanok is, akik mostanában hagyták el a falut. Ezért nehéz egyeztetni a próbák időpontjait, márpedig színpadképesnek kell lenniük minden fellépésen, hiszen a hírnév kötelez.


 

Fotó: Lokál
Képalá: Régi népi játékokat is előadnak a táncosok

 

Kisbenedek Vilmos elárulta, a jövőben is a megszokott repertoár, vagyis a domaházi karikázó, a vasvári verbunk, a csárdás, a medvetánc, a gyerekjátékok és a népdalcsokor szerepel a kínálatukban. Ebben az évben szeretnének kialakítani egy tárhelyet az eddigi szereplésükért kapott relikviáknak, elismeréseknek, amiben főszponzoruk, Domaháza Község Önkormányzata minden segítséget megad. Ötven kilométeres körzetben ismertetőt küldenek magukról a polgármestereknek, mert szeretnének több helyen bemutatkozni, ezért idei programjuk még nem végleges.

Fotó: Lokál
Képalá: A sok elismerés minőségi előadásokat takar

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem mindennapi mindennapok

  Nem mindennapi mindennapok

  A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum mindennapjaiba nyertek bepillantást az érdeklődők a Szakmák Napja rendezvényen.

 • Évi, a kiválasztott

  Évi, a kiválasztott

  Ünnepélyes keretek között hirdették ki a K&H mozdulj! paralimpiai kártyaprogram idei nyerteseit múlt szerdán, köztük a Törekvés Rákosmentén élő paralimpiai ezüstérmes vívóját, Hajmási Évát.

 • Harmincéves a Gömöri Múzeum

  Harmincéves a Gömöri Múzeum

  Harminc éve nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Putnokon a Gömöri Múzeum. A jeles jubileumról a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretében emlékeztek meg a Gömörség kapujában.