EUR: 325,73 Ft
CHF: 279,81 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Ózd

Domaházán fontos a hagyományőrzés

Az észak-borsodi község védjegyévé vált az 1971-ben alakult  Domaházi Hagyományőrző Egyesület. Tagjai fontosnak tartják a helybeli népszokások, néptáncok és népdalok bemutatását és a következő generációknak való továbbadását.

A Röpülj, páva! elnevezésű országos mozgalom idején Elek Menyhért iskolaigazgató szervezte meg a faluban az első csoportot, amely aztán az évtizedek során számos elismerésben részesült. Többek között megkapták a Borsod megyei Kórusdíjat, a Népművelési Intézet Nívódíját, a Kiváló együttes címet, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség díjaként „Az év együttese” díjat. Évtizedeken át szereplői voltak a hazai folklórrendezvényeknek, de bemutatkoztak Németországban, Franciaországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is. Több alkalommal vettek részt televízió- és rádióműsorokban.


Kezdetben 40-45 tagból állt az együttes, és igyekeztek a felmenőktől örökölt népdalokat, néptáncokat hűen visszaadni, de feldolgozták a korabeli hagyományokat, népszokásokat is. A zenei kíséretet a citerazenekar szolgáltatta.

Fotó: Lokál
Képalá: A citerazenekar adja a ritmust (bal szélen Kisbenedek Vilmos)

A mindennapokban 2016. február 20-án történt változás, amikor Elek Menyhért bejelentette, hogy a továbbiakban nem tudja vállalni a feladatokat. Ekkortól a citerazenekar tagjaként 44 éve ismert Kisbenedek Vilmos került az egyesület elnöki posztjára, a művészeti vezető Elekné Holló Hilda lett, míg a citerazenekart Kisbenedek Olivér vezette. Az átalakulás után elkezdődött az építkezés. Felújíttatták a ruhatárat és a 40 évnél idősebb citerákat, majd elkezdték a munkát. A létszám mára 18-20 főre csökkent, és a tagok között vannak olyanok is, akik mostanában hagyták el a falut. Ezért nehéz egyeztetni a próbák időpontjait, márpedig színpadképesnek kell lenniük minden fellépésen, hiszen a hírnév kötelez.


 

Fotó: Lokál
Képalá: Régi népi játékokat is előadnak a táncosok

 

Kisbenedek Vilmos elárulta, a jövőben is a megszokott repertoár, vagyis a domaházi karikázó, a vasvári verbunk, a csárdás, a medvetánc, a gyerekjátékok és a népdalcsokor szerepel a kínálatukban. Ebben az évben szeretnének kialakítani egy tárhelyet az eddigi szereplésükért kapott relikviáknak, elismeréseknek, amiben főszponzoruk, Domaháza Község Önkormányzata minden segítséget megad. Ötven kilométeres körzetben ismertetőt küldenek magukról a polgármestereknek, mert szeretnének több helyen bemutatkozni, ezért idei programjuk még nem végleges.

Fotó: Lokál
Képalá: A sok elismerés minőségi előadásokat takar

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.