EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Egyéb Ózd

Domaházán fontos a hagyományőrzés

Az észak-borsodi község védjegyévé vált az 1971-ben alakult  Domaházi Hagyományőrző Egyesület. Tagjai fontosnak tartják a helybeli népszokások, néptáncok és népdalok bemutatását és a következő generációknak való továbbadását.

A Röpülj, páva! elnevezésű országos mozgalom idején Elek Menyhért iskolaigazgató szervezte meg a faluban az első csoportot, amely aztán az évtizedek során számos elismerésben részesült. Többek között megkapták a Borsod megyei Kórusdíjat, a Népművelési Intézet Nívódíját, a Kiváló együttes címet, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség díjaként „Az év együttese” díjat. Évtizedeken át szereplői voltak a hazai folklórrendezvényeknek, de bemutatkoztak Németországban, Franciaországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is. Több alkalommal vettek részt televízió- és rádióműsorokban.


Kezdetben 40-45 tagból állt az együttes, és igyekeztek a felmenőktől örökölt népdalokat, néptáncokat hűen visszaadni, de feldolgozták a korabeli hagyományokat, népszokásokat is. A zenei kíséretet a citerazenekar szolgáltatta.

Fotó: Lokál
Képalá: A citerazenekar adja a ritmust (bal szélen Kisbenedek Vilmos)

A mindennapokban 2016. február 20-án történt változás, amikor Elek Menyhért bejelentette, hogy a továbbiakban nem tudja vállalni a feladatokat. Ekkortól a citerazenekar tagjaként 44 éve ismert Kisbenedek Vilmos került az egyesület elnöki posztjára, a művészeti vezető Elekné Holló Hilda lett, míg a citerazenekart Kisbenedek Olivér vezette. Az átalakulás után elkezdődött az építkezés. Felújíttatták a ruhatárat és a 40 évnél idősebb citerákat, majd elkezdték a munkát. A létszám mára 18-20 főre csökkent, és a tagok között vannak olyanok is, akik mostanában hagyták el a falut. Ezért nehéz egyeztetni a próbák időpontjait, márpedig színpadképesnek kell lenniük minden fellépésen, hiszen a hírnév kötelez.


 

Fotó: Lokál
Képalá: Régi népi játékokat is előadnak a táncosok

 

Kisbenedek Vilmos elárulta, a jövőben is a megszokott repertoár, vagyis a domaházi karikázó, a vasvári verbunk, a csárdás, a medvetánc, a gyerekjátékok és a népdalcsokor szerepel a kínálatukban. Ebben az évben szeretnének kialakítani egy tárhelyet az eddigi szereplésükért kapott relikviáknak, elismeréseknek, amiben főszponzoruk, Domaháza Község Önkormányzata minden segítséget megad. Ötven kilométeres körzetben ismertetőt küldenek magukról a polgármestereknek, mert szeretnének több helyen bemutatkozni, ezért idei programjuk még nem végleges.

Fotó: Lokál
Képalá: A sok elismerés minőségi előadásokat takar

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.