EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Egyéb Ózd

Domaházán fontos a hagyományőrzés

Az észak-borsodi község védjegyévé vált az 1971-ben alakult  Domaházi Hagyományőrző Egyesület. Tagjai fontosnak tartják a helybeli népszokások, néptáncok és népdalok bemutatását és a következő generációknak való továbbadását.

A Röpülj, páva! elnevezésű országos mozgalom idején Elek Menyhért iskolaigazgató szervezte meg a faluban az első csoportot, amely aztán az évtizedek során számos elismerésben részesült. Többek között megkapták a Borsod megyei Kórusdíjat, a Népművelési Intézet Nívódíját, a Kiváló együttes címet, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség díjaként „Az év együttese” díjat. Évtizedeken át szereplői voltak a hazai folklórrendezvényeknek, de bemutatkoztak Németországban, Franciaországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is. Több alkalommal vettek részt televízió- és rádióműsorokban.


Kezdetben 40-45 tagból állt az együttes, és igyekeztek a felmenőktől örökölt népdalokat, néptáncokat hűen visszaadni, de feldolgozták a korabeli hagyományokat, népszokásokat is. A zenei kíséretet a citerazenekar szolgáltatta.

Fotó: Lokál
Képalá: A citerazenekar adja a ritmust (bal szélen Kisbenedek Vilmos)

A mindennapokban 2016. február 20-án történt változás, amikor Elek Menyhért bejelentette, hogy a továbbiakban nem tudja vállalni a feladatokat. Ekkortól a citerazenekar tagjaként 44 éve ismert Kisbenedek Vilmos került az egyesület elnöki posztjára, a művészeti vezető Elekné Holló Hilda lett, míg a citerazenekart Kisbenedek Olivér vezette. Az átalakulás után elkezdődött az építkezés. Felújíttatták a ruhatárat és a 40 évnél idősebb citerákat, majd elkezdték a munkát. A létszám mára 18-20 főre csökkent, és a tagok között vannak olyanok is, akik mostanában hagyták el a falut. Ezért nehéz egyeztetni a próbák időpontjait, márpedig színpadképesnek kell lenniük minden fellépésen, hiszen a hírnév kötelez.


 

Fotó: Lokál
Képalá: Régi népi játékokat is előadnak a táncosok

 

Kisbenedek Vilmos elárulta, a jövőben is a megszokott repertoár, vagyis a domaházi karikázó, a vasvári verbunk, a csárdás, a medvetánc, a gyerekjátékok és a népdalcsokor szerepel a kínálatukban. Ebben az évben szeretnének kialakítani egy tárhelyet az eddigi szereplésükért kapott relikviáknak, elismeréseknek, amiben főszponzoruk, Domaháza Község Önkormányzata minden segítséget megad. Ötven kilométeres körzetben ismertetőt küldenek magukról a polgármestereknek, mert szeretnének több helyen bemutatkozni, ezért idei programjuk még nem végleges.

Fotó: Lokál
Képalá: A sok elismerés minőségi előadásokat takar

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.