2017. november 21., kedd
Olivér

Külföld

Eddig ismeretlen Michelangelo-rajzot állítottak ki Rómában

Első ízben tekintheti meg a nagyközönség Rómában Michelangelo (1475-1564) egy eddig ismeretlen rajzát, az Izsák feláldozását, amelyre restaurálás közben bukkantak nemrégiben. A kiállításon látható egy Kleopátra rajz is, amely hasonló körülmények között került elő harminc évvel korábban.

“A rajz felfedezése valóban szép történet” – mondta a Capitoliumi Múzeumban tartott megnyitón Dario Frasceschini kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter. A firenzei mester műve az 1530 táján fekete ceruzával készített Izsák feláldozása című rajzának a vázlata az ugyanezt a bibliai jelenetet ábrázoló rajz hátlapján. 2016 elején fedezték fel, az elülső oldal restaurálásakor.


“A 19. század vége és a 20. század eleje között a régi papírokat úgy védték, hogy kis kartonlapot ragasztottak a hátuljára” – magyarázta Pina Ragionieri, a firenzei Buonarotti alapítvány igazgatója, Michelangelo-szakértő.

“Ma már tudjuk, hogy ez a technika veszélyes a mű megőrzése szempontjából” – tette hozzá. A kartonlap eltávolításakor jelent meg a második rajz.


Hasonló körülmények közepette fedeztek fel 1988-ban egy Kleopátrát ábrázoló rajz hátoldalán – amelyet Michelangelo szeretője, Tommaso dei Cavalieri számára készített – egy másik Kleopátrát.

A második Kleopátra hasonlít az első oldalon található, feltűzött fürtökkel és természetesen kígyóval ábrázolt egyiptomi királynőhöz, a hátlapon jóval kidolgozatlanabb vázlat látható.

1562-ben Tommaso dei Cavalieri kénytelen volt elajándékozni a rajzot I. Cosimo de’ Medicinek, Firenze hercegének. Ajándékát egy levél kíséretében küldte el, amelyben azt írta, hogy Kleopátra elvesztése úgy fájt neki, mintha saját gyermekét veszítette volna el.

Az 1564-ben Rómában elhunyt Michelangelo olyan remekműveket hagyott az Örök Városra, mint a híres Sixtus-kápolna és a Capitolium tér.

A kiállítás május 7-ig tart nyitva.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    A Baltimore melletti Towson bevásárlóközpontjának vendégeinek lesett az álla, amikor hosszas szemrevételezés után rájöttek, hogy a nagy feltűnést keltő bombázó divatos, rongyos farmere és pólója érzéki csalódás, egy tangán kívül csak némi festék takarja a testét.

  • Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Megjelent a Soroshoz közel álló politico.eu-n egy lista Brüsszel politikáját legbefolyásosabban alakító nőkről, amelyen az ötödik helyet csípte meg Soros alapítványának európai ügyekért felelős igazgatója, eggyel megelőzve egy uniós biztost, aki amúgy szintén Soros embere, miközben Soros szerint szó sincs arról, hogy beleszólna az európai ügyek menetébe.