EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Külföld

Eddig ismeretlen Michelangelo-rajzot állítottak ki Rómában

Első ízben tekintheti meg a nagyközönség Rómában Michelangelo (1475-1564) egy eddig ismeretlen rajzát, az Izsák feláldozását, amelyre restaurálás közben bukkantak nemrégiben. A kiállításon látható egy Kleopátra rajz is, amely hasonló körülmények között került elő harminc évvel korábban.

“A rajz felfedezése valóban szép történet” – mondta a Capitoliumi Múzeumban tartott megnyitón Dario Frasceschini kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter. A firenzei mester műve az 1530 táján fekete ceruzával készített Izsák feláldozása című rajzának a vázlata az ugyanezt a bibliai jelenetet ábrázoló rajz hátlapján. 2016 elején fedezték fel, az elülső oldal restaurálásakor.


“A 19. század vége és a 20. század eleje között a régi papírokat úgy védték, hogy kis kartonlapot ragasztottak a hátuljára” – magyarázta Pina Ragionieri, a firenzei Buonarotti alapítvány igazgatója, Michelangelo-szakértő.

“Ma már tudjuk, hogy ez a technika veszélyes a mű megőrzése szempontjából” – tette hozzá. A kartonlap eltávolításakor jelent meg a második rajz.


Hasonló körülmények közepette fedeztek fel 1988-ban egy Kleopátrát ábrázoló rajz hátoldalán – amelyet Michelangelo szeretője, Tommaso dei Cavalieri számára készített – egy másik Kleopátrát.

A második Kleopátra hasonlít az első oldalon található, feltűzött fürtökkel és természetesen kígyóval ábrázolt egyiptomi királynőhöz, a hátlapon jóval kidolgozatlanabb vázlat látható.

1562-ben Tommaso dei Cavalieri kénytelen volt elajándékozni a rajzot I. Cosimo de’ Medicinek, Firenze hercegének. Ajándékát egy levél kíséretében küldte el, amelyben azt írta, hogy Kleopátra elvesztése úgy fájt neki, mintha saját gyermekét veszítette volna el.

Az 1564-ben Rómában elhunyt Michelangelo olyan remekműveket hagyott az Örök Városra, mint a híres Sixtus-kápolna és a Capitolium tér.

A kiállítás május 7-ig tart nyitva.

Kapcsolódó Cikkek