EUR: 322,64 Ft
CHF: 286,61 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Pécs

Édes élet

Talán már mindenki ábrándozott arról, hogy egy mennyei illatokban úszó csokoládéboltot nyit. De nem mindenki jut el odáig, hogy meg is tegye ezt a lépést.

Mosonyi Éva férjével vágott neki élete egyik legnagyobb kalandjának. Hátrahagyta eredeti szakmáit és megtanulta a csokoládékészítés csínját-bínját. Mára elmondhatjuk róla, hogy igazából ő Pécs csokoládé-nagyasszonya.


– Pedagógusként végzett, de közgazdászdiplomája is van, öt éve viszont valami egészen különlegesbe vágott. Miért?
– A mai napig nem nagyon tudjuk az okát, miért pont a csokiért hagytuk hátra korábbi életünket. Mindketten elmúltunk ötvenévesek, amikor egy olyat akartunk létrehozni a Zsolnay Kulturális Negyedben, ami eddig csak a filmekből ismert. Egy szép, veretes csokiboltról álmodoztunk, aminek híre talán bejárja a Dél-Dunántúlt.

„Ötvenéves elmúltam, amikor nekiálltam a Csokoládé Akadémiának.”

Éva öt éve döntött úgy, hogy egyedi csokijaival örömöt csal a pécsiek és a turisták arcára Fotó: Németh Kriszta

– A csoki illata viszont jóval messzebbre is szállt. Hol tanult meg csokoládét készíteni?
– Eredetileg az volt a terv, hogy csak csokikat árulunk, hiszen semmilyen végzettségem nem volt ehhez. Majd a vásárlók és a barátok biztattak, hogy kezdjünk mi magunk is gyártani. Ma belga csokoládé-alapanyagból dolgozunk, amit mi olvasztunk, temperálunk és új formákba öntünk. Persze ezt is meg kellett tanulni, így Budapestre iratkoztam be a Csokoládé Akadémiára.


Éva és az ő mesébe illő csokicsodái a Zsolnay-negyedben Fotó: Németh Kriszta

– Miben látták a sikert?
– Nagyon nehéz a kereskedelemben egy új édességet a polcra tenni, hiszen raklapokon állnak a nagy áruházakban a csokik. Nagyon fontos volt, hogy találjunk olyat, ami egyedi  és szeretni is lehet. Azt gondoltuk, hogy a küllemünk lesz az, ami megkülönböztet minket a többitől. Ehhez jött az is, hogy mindketten tüke pécsiek vagyunk, így Pécs értékeit is szerettük volna megjeleníteni. Többek között így jött létre az a csokink, amiben a füge és a mandula találkozik mint pécsi értékek.

A jó csokiból nem kell sokat enni, abból elég egy-egy falat! Fotó: PKK

– Mosolyogva beszél mindenről, ami csokival kapcsolatos. Ezek szerint nem bánta meg a váltást?
– Nagyon jól érzem magam a bőrömben, kár lett volna kihagyni. Tényleg minden percét élvezem. Főleg amikor egy csokit megtervezünk és az olvasztott massza végre az öntőformába kerül. A hab a tortán pedig a vásárlók visszajelzése, akik eddig csak édes szájjal távoztak tőlünk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.