2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

Egy éve halott a zene hercege, Prince

Egy évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Prince.

Az Oscar-díjat, Golden Globe-díjat, sőt hét alkalommal Grammy-díjat is nyert zenész, énekes és dalszövegíró a popvilág meghatározó alakjaként tündökölt.


Számos zenei stílust kipróbált, imádott kísérletezni, bátran tesztelte képessége és kreativitása határait. Pályafutása elő szakaszában olyan zsenik voltak hatással a munkásságára, mint James Brown, Jimi Hendrix, a Beatles, Jon Mitchell vagy mondjuk a Led Zeppelin. Első két lemeze az R’nB és a pop műfajában készült, ráadásul ekkoriban minden hangszeren, ami megszólalt a zenéjében, ő maga játszott. Később belekóstolt a soulba, a bluesba, a dzsesszbe, a rapbe vagy éppen a hiphoppba is. Extravagáns volt a zenéje és a megjelenése is, a nyolcvanas években peig tabukat is döntögetett azzal, hogy a színpadra nyíltan kivitte a szexualitás témáját.

Több számában is az orális szexről, esetleg a vérfertőző kapcsolatról énekelt, a rádiók nehezen tudták lejátszani a dalait.

Magyarországon is járt, 2011-ben a Sziget Fesztiválon lépett fel, hatalmas sikert aratva.

Az 57 éves világsztár halála megdöbbentette a világot. Szervezetében a boncoláskor a Fentanyl nevű fájdalomcsillapítót találták meg, a megengedettnél jóval nagyobb dózisban. A halottkémi jelentés szerint Prince saját maga vette be a gyógyszereket, de nem öngyilkossági szándékkal. A vizsgálatok szerint az amerikai zseni opiátfüggő volt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Én vagyok Bruce Lee!

  Én vagyok Bruce Lee!

  A 8 éves Ryusei Imai bármennyire is hihetetlen, de kisbaba kora óta rajong a legendás Bruce Lee-ért. A japán kisfiú eltökélt szándéka, hogy egyszer olyan híres és hatalmas harcművész lesz, mint példaképe, ezért naponta több órát edz és tanul, na és persze a “kis sárkány” filmjeit is rongyosra nézi.

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.