EUR: 322,85 Ft
CHF: 285,93 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Egy olasz bíróság szerint van összefüggés az agydaganat és a mobilozás között

Egy olasz bíróság elismerte, hogy kapcsolat volt egy jóindulatú agydaganat kialakulása és egy férfi túlzott mobiltelefon-használata miatt, ezért a férfi élete végéig kártérítésben részesül az elszenvedett egészségkárosodás miatt.

Az észak-olaszországi Ivrea bírósága által április 11-én meghozott és csütörtökön közzétett ítélet megállapítja, hogy összefüggés van egy 57 éves férfinél kialakult neuronima (központi idegrendszeri daganat) és a telefonhasználat között. A férfi egy nagyvállalatnál dolgozott, és a munkájához 15 év alatt napi három-négy órán át kellett a mobiltelefonját használnia.


Az “ítélet elismeri a mobiltelefon nem megfelelő használata és az agydaganat közötti ok-okozati összefüggést” – közölték a felperes ügyvédei, Stefano Bertone és Renato Ambrosio. Az ítélet nem jogerős.

“Úgy gondoljuk, itt az ideje elgondolkodni a problémán, és meghozni a szükséges intézkedéseket” – közölték az ügyvédek.


A férfi 2010-ben kezdte a betegség tüneteit észlelni, olyan érzése volt állandóan, mintha bedugult volna a füle. Ezután diagnosztizálták nála a hallóidegből, illetve annak hüvelyéből eredő acusticus neurinoma nevű betegséget.

A férfi szerencséjére a daganat jóindulatú volt, ennek ellenére károsult az egészsége: egy hallóideget el kellett távolítani, így a jobb fülére megsüketült.

A bíróság által felkért szakértő 23 százalékos egészségkárosodást állapított meg nála, és elrendelte, hogy a munkahelyi balesetek ügyében illetékes országos biztosító intézet (INAI) havi 500 eurós (156 ezer forint) kártérítést fizessen ki a részére.

Az eddigi kutatások alapján a tudósok nem tudtak arra a végleges következtetésre jutni, hogy kapcsolat lehet a rák és a mobiltelefon használata között.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 2011-ben Lyonban összehívott tanácskozáson mintegy harminc szakértő vélte úgy, hogy a mobiltelefonálás rákkeltő lehet az emberek számára, és újabb vizsgálatokat követeltek a mobiltelefonok intenzív és tartós használatáról. Addig is a telefon kihangosítását, illetve az sms-ezést javasolták.

Kapcsolódó Cikkek