EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Egy óvatlan kijelentése miatt lemondott a japán Fukusima-ügyi miniszter

Egy óvatlan kijelentése miatt lemondásra kényszerült szerdán a Imamura Masahiro, a fukusimai földrengés utáni újjáépítésért felelős japán miniszter.

Masahiro kedden délelőtt a kormányzó Liberális Demokrata Párt parlamenti képviselőinek tartott beszámolót a kárfelszámolás kiadásairól, és eközben a következőt mondta: “Jó, hogy északkeleten történt a katasztrófa, mert ha Tokió körzetében következik be, akkor hatalmas károkat okoz.”


A miniszter rögvest visszavonta kijelentését, és bocsánatot kért. A beszámolón jelen volt Abe Sindzó miniszterelnök is, aki szintén azonnal bocsánatot kért minisztere meggondolatlan mondataiért, amelyek sértik a tragédia áldozatainak emlékét és a Japán északkeleti részén élőket.

Imamura szerda reggel benyújtotta lemondását, és ismét bocsánatot kért, de közölte, hogy a felhívások ellenére nem hajlandó megválni parlamenti mandátumától is. A miniszterelnök Josino Maszajosit, a Fukusima prefektúrából megválasztott parlamenti képviselőt, volt környezetvédelmi miniszterhelyettest jelölte a lemondott tárcavezető helyére.

A 2011 márciusában bekövetkezett földrengés és szökőár 15 ezer 893 ember halálát okozta, 2553 személyt pedig azóta is eltűntként tartanak nyilván. A természeti csapás miatt súlyos baleset történt a két fukusimai atomerőmű egyikében, három reaktor magja is megolvadt, nagy mennyiségű sugárzó anyag került a környezetbe, ami miatt több tízezer embert kellett kitelepíteni az erőmű környékéről.

Kapcsolódó Cikkek