EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,84 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Miskolc

Egyházi gimnáziumok újulnak meg Miskolcon

Másfél milliárd forint támogatást ad a kormány az Új Széchenyi Terv keretében a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium fejlesztésére – jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a borsodi megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

Csöbör Katalin, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője a Lévay gimnáziumban tartott tájékoztatón azt mondta: a két egyházi fenntartású gimnázium megújulásával az elmúlt húsz év legjelentősebb iskolafejlesztései kezdődnek meg hamarosan a megyeszékhelyen.


A miskolci Lévay József Református Gimnázium – fotó: MTI

 

A kormány támogatja az egyházi iskolákat, amelyek mindenhol népszerűek – tette hozzá.

Soltész Miklós hangoztatta: a 2010-es kormányváltás óta megduplázódott, 13 százalékra nőtt azok aránya, akik egyházi fenntartású általános iskolába, gimnáziumba járnak, számuk eléri a 210 ezret.


A miskolci jezsuita gimnázium fejlesztésére 562 millió forint fordíthatnak, a Tiszáninneni Református Egyházkerület fenntartásában lévő Lévay gimnáziuméra pedig 947 millió forintot – mondta.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón beszél a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban tartott sajtótájékoztatón – fotó: MTI

 

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormány az elmúlt években két és  félszeresére emelte az ingyenes étkeztetés támogatását, ennek összege eléri a 74 milliárd forintot. Ebből országszerte 620 ezer – az egyházi iskolákban mintegy 124 ezer –, a két miskolci gimnáziumban pedig félezer diák ingyenesen vagy kedvezménnyel étkezhet.

Öltöző a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban – fotó: MTI

 

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett arra: az egyházak évszázadok óta meghatározó résztvevői az oktatásnak és a nevelésnek. Szerepük a köznevelésben az elmúlt években nőtt, egyre több óvoda, általános iskola és gimnázium fenntartását vették és veszik át.

A gimnázium tornaterme – fotó: MTI

 

Az intézmények épületei azonban többnyire felújításra, korszerűsítésre szorulnak, ezért is döntött kormány 2015-ben úgy, hogy 14,4 milliárd forint fejlesztési forrást ad egyházi köznevelési intézményeknek. Huszonhárom pályázatot támogattak ebből a pénzből – részletezte az államtitkár. Épületek, tantermek, tornatermek, gépészeti berendezések újulhatnak meg, új közösségi terek, szaktantermek létesülnek, tanuszoda is épül és több létesítményt is akadálymentesítenek – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.