EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb XVI.kerület

Együtt a szemét ellen!

A Föld napján a MÁV és a helyi önkormányzat, illetve a Széchenyi Egyesület civilek bevonásával közös szemétgyűjtést tartott a XVI. kerület vasúti területein felgyülemlett hulladékhalmok felszámolásáért.

A MÁV vállalta, hogy a Föld napján tartott akciót megelőzően a kerületben eltakarítja az illegálisan lerakott szemetet a sínek menti vasúti sávokból. A hulladékgyűjtési akciót Szatmáry Kristóf, Alsórákos országgyűlési képviselője, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere indította el.


A Rákosszentmihály vasútállomáson rengeteg kommunális hulladékot szedtek össze (Fotó: Máté Krisztián)

Az akció során a MÁV 13 közfoglalkoztatottja bevonásával mintegy 120 köbméter illegális kommunális hulladékot gyűjtött össze és szállíttatott el a területről. Az összesen 17 helyszínen összeszedett szemétből a kommunális hulladék mintegy 29 köbméter, a zöldhulladék 66 köbméter, az építési törmelék 9 köbméter volt, továbbá 20 használt autógumit is összeszedtek.

Az akciót Kovács Péter kerületi polgármester, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő és Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója indította el (Fotó: Máté Krisztián)

Mint azt a MÁV-nál közölték lapunkkal, nagy problémát jelent országos szinten is, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális szemétlerakók létesülnek, ahol jellemzően a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék és zöldhulladék halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat. A jelenlegi jogszabályok alapján az ingatlan tulajdonosa felelős a hulladékért, de fontos hangsúlyozni, hogy az illegális szemétlerakók nem a MÁV tevékenységéből származnak.


Mások hulladékát takaríttatja a vasúttársaság saját költségen. A szennyezőket azonban még tetten érés esetén is nehéz felelősségre vonni.
A vállalat összességében ötmilliárd forintot különített el a céltartalékában az illegális hulladék felszámolására, amelynek felhasználási ütemezésével is készen áll a vasútvállalat, valamint az illegális hulladékok országos felmérését is elvégezte. A MÁV a következő hetekben számos budapesti vasúti területen, illetve vágányok közelében található hulladékhalmot szüntet meg önállóan vagy fővárosi önkormányzatokkal együttműködve.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.