2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb XVI.kerület

Együtt a szemét ellen!

A Föld napján a MÁV és a helyi önkormányzat, illetve a Széchenyi Egyesület civilek bevonásával közös szemétgyűjtést tartott a XVI. kerület vasúti területein felgyülemlett hulladékhalmok felszámolásáért.

A MÁV vállalta, hogy a Föld napján tartott akciót megelőzően a kerületben eltakarítja az illegálisan lerakott szemetet a sínek menti vasúti sávokból. A hulladékgyűjtési akciót Szatmáry Kristóf, Alsórákos országgyűlési képviselője, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere indította el.


A Rákosszentmihály vasútállomáson rengeteg kommunális hulladékot szedtek össze (Fotó: Máté Krisztián)

Az akció során a MÁV 13 közfoglalkoztatottja bevonásával mintegy 120 köbméter illegális kommunális hulladékot gyűjtött össze és szállíttatott el a területről. Az összesen 17 helyszínen összeszedett szemétből a kommunális hulladék mintegy 29 köbméter, a zöldhulladék 66 köbméter, az építési törmelék 9 köbméter volt, továbbá 20 használt autógumit is összeszedtek.

Az akciót Kovács Péter kerületi polgármester, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő és Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója indította el (Fotó: Máté Krisztián)

Mint azt a MÁV-nál közölték lapunkkal, nagy problémát jelent országos szinten is, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális szemétlerakók létesülnek, ahol jellemzően a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék és zöldhulladék halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat. A jelenlegi jogszabályok alapján az ingatlan tulajdonosa felelős a hulladékért, de fontos hangsúlyozni, hogy az illegális szemétlerakók nem a MÁV tevékenységéből származnak.


Mások hulladékát takaríttatja a vasúttársaság saját költségen. A szennyezőket azonban még tetten érés esetén is nehéz felelősségre vonni.
A vállalat összességében ötmilliárd forintot különített el a céltartalékában az illegális hulladék felszámolására, amelynek felhasználási ütemezésével is készen áll a vasútvállalat, valamint az illegális hulladékok országos felmérését is elvégezte. A MÁV a következő hetekben számos budapesti vasúti területen, illetve vágányok közelében található hulladékhalmot szüntet meg önállóan vagy fővárosi önkormányzatokkal együttműködve.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.