2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb XV.kerület

Együttérzésből lila

Első alkalommal rendezték meg a Kikötő Ifjúsági Közösségi Szigeten a Purple Dayt, azaz a Lila Napot, ahol mindenki megtudhatta, hogyan élik mindennapjaikat az epilepsziás betegek.

Egy iskolai felvilágosító óra után 2008-ban Cassidy Megan, egy fiatal kanadai lány úgy döntött, nem hallgat tovább, és kiállt az iskolatársai, az emberek elé. Elmondta, hogy epilepsziával él, de ő is olyan hétköznapi ember, mint más, hogy a görcsök mindenkinél másmilyenek, hogy ezért nem szégyelli magát, sem ő, sem sorstársai nem fertőzőek, nem betegek. Elmondta, szeretné a hallgatás falát lerombolni, és fontos lenne, ha ezután minden epilepsziával élő ember tudná, nincs egyedül. Arra kért mindenkit, aki szimpatizál velük,  hogy évente egy nap öltözzön lilába vagy tegyen fel egy lila kiegészítőt, tűzzön ki egy lila szalagot az epilepsziával kapcsolatos tudatosságnövelés érdekében. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott idén a kerületi Kikötő Ifjúsági Közösségi Sziget.


A Kikötő előtti füves részen virágokat ültettek a gyógyulásért ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Mit jelent epilepsziásnak lenni? Kezelhető-e a betegség? Hogyan segíthetünk epilepsziás roham esetén? Sok a kérdés, de akik eljöttek a rendezvényre, mindenre választ kaptak, hiszen Mészáros László, a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány vezérigazgatója mindenre válaszolt – mondta lapunknak Hermál Henriett, az esemény szervezője, aki hozzátette, az előadás után „sétáljunk lilában” címmel félórás sétát szerveztek Újpalotán.
– Az esemény különlegessége az volt, hogy a séta alatt élő kapcsolatban voltunk Kanadával, ahonnan ez a kezdeményezés elindult. A séta után a Kikötő előtti füves részen virágokat ültettünk a gyógyulásért, majd „lila képek, lila virágok” mottóval kézműves foglalkozást tartottunk. Reméljük, akik eljöttek hozzánk, többet megtudtak erről a betegségről és azokról az emberekről, akik ezzel élik mindennapjaikat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.