2017. november 21., kedd
Olivér

Külföld

Elfogták a stockholmi gázoló terroristát

A svéd rendőrség szombaton megerősítette, hogy a stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett férfit gyanúsítják azzal, hogy ő vezette a négy embert halálra gázoló teherautót, majd elmenekült a helyszínről.

“A kérdéses személyt tettesként helyezték letartóztatásba (…) mint a teherautó sofőrjét” – mondta el szombaton Lars Bystrom rendőrségi szóvivő.


A férfit – aki sajtóértesülések szerint egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi – a Stockholmtól mintegy 40 kilométerre északra lévő Märstában fogták el pénteken, azzal hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő személyre. Kezdetben a rendőrség úgy nyilatkozott, hogy nem ő vezette a teherautót.

A szóvivő ugyanakkor nem erősítette meg az SVT közszolgálati televíziónak azt a korábbi hírét, hogy a rendőrség őrizetbe vett egy második férfit is, aki kapcsolatban állt az elkövetővel.


“Lehetnek mások is, akik kapcsolatban hozhatók vele, de ezt még nem tudjuk” – mondta a szóvivő. Hozzátette, egyelőre nem tudnak arról, hogy a lakosságot további veszély fenyegetné.

A közszolgálati televízió, meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva szombaton azt jelentette, hogy robbanóanyagot találtak egy táskában, a merénylethez használt teherautóban. A Svéd Biztonsági Rendőrség parancsnoka a TV4 televíziónak ugyanakkor azt mondta, nem tudja megerősíteni a hírt.

A svéd főváros központjában péntek délután egy teherautó nagy sebességgel egy sétálóutca járókelői közé hajtott, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött. A tettes négy embert gázolt halálra, 15-öt pedig megsebesített. Stefan Löfven miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy “minden jel szerint” terrortámadást követtek el.

Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint a merénylet gyanúsítottja egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi, aki a támadást követően vonattal hagyta el Stockholm belvárosát, és az északi fekvésű Märstába utazott, ahol egy rendőrjárőr fogta el. Az Aftonbladet tudni véli, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak. A lap a férfi egyik ismerősére hivatkozva közölte azt is, hogy a gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozott.

A stockholmi Karolinska kórház szombaton azt közölte, hogy a gázolásos merénylet 15 sebesültjéből hatot a szükséges orvosi ellátásuk után már hazaengedtek, nyolc felnőtt és egy gyermek ugyanakkor további kezelésre szorul.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    A Baltimore melletti Towson bevásárlóközpontjának vendégeinek lesett az álla, amikor hosszas szemrevételezés után rájöttek, hogy a nagy feltűnést keltő bombázó divatos, rongyos farmere és pólója érzéki csalódás, egy tangán kívül csak némi festék takarja a testét.

  • Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Megjelent a Soroshoz közel álló politico.eu-n egy lista Brüsszel politikáját legbefolyásosabban alakító nőkről, amelyen az ötödik helyet csípte meg Soros alapítványának európai ügyekért felelős igazgatója, eggyel megelőzve egy uniós biztost, aki amúgy szintén Soros embere, miközben Soros szerint szó sincs arról, hogy beleszólna az európai ügyek menetébe.