2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Miskolc

Elítélték Erzsébet királyné gyilkosát

A Nyitott Bíróság program keretében második alkalommal rendeztek perszimulációs versenyt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gimnáziumok és szakközépiskolák nappali tagozatos diákjainak a Miskolci Törvényszéken.

A versenyen az Erzsébet királyné sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőpert kellett feldolgozniuk a nyolcfős csapatoknak. A bíróság tagjai a Miskolci Törvényszék és a Miskolci Járásbíróság bírái voltak, míg a diákok játszották Luigi Lucheni vádlott, az ügyész, a védő, Sztáray Irma grófnő és Aarogona hercege tanúk, továbbá az igazságügyi szakértők szerepét.


Erzsébet királyné sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőper a Miskolci Törvényszéken – fotó: Lokál

A megküldött nyomozati anyagot és a vádiratot felhasználva a védekezési stratégiát a csapatoknak kellett kitalálniuk, így három eltérő megoldás is született a versenyzők részéről. Elhangzott a cselekményt részletesen feltáró, a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomás, volt olyan vádlott, aki tagadta a bűncselekmény elkövetését, a harmadik csapat pedig egy összeesküvés-elmélettel próbálta a vádlott bűnösségét árnyalni.

Diákok játszották a vádlott, tanú, ügyész és védők szerepét – fotó: Lokál

A zsűri tetszését leginkább a Miskolci Szemere Bertalan Szakgimnázium csapata által előadott valósághű és lehengerlő előadás nyerte meg, míg a Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnázium és a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium diákjainak előadását egyformán színvonalasnak ítélték meg, így ezen két csapat megosztott második helyezést ért el. A diákok tárgyjutalomban részesültek, valamint az első helyezett csapat egy napot eltölthet a Miskolci Törvényszéken bírák, bírósági titkárok mellett.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.