EUR: 313,08 Ft
CHF: 267,32 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb Miskolc

Elítélték Erzsébet királyné gyilkosát

A Nyitott Bíróság program keretében második alkalommal rendeztek perszimulációs versenyt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gimnáziumok és szakközépiskolák nappali tagozatos diákjainak a Miskolci Törvényszéken.

A versenyen az Erzsébet királyné sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőpert kellett feldolgozniuk a nyolcfős csapatoknak. A bíróság tagjai a Miskolci Törvényszék és a Miskolci Járásbíróság bírái voltak, míg a diákok játszották Luigi Lucheni vádlott, az ügyész, a védő, Sztáray Irma grófnő és Aarogona hercege tanúk, továbbá az igazságügyi szakértők szerepét.


Erzsébet királyné sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőper a Miskolci Törvényszéken – fotó: Lokál

A megküldött nyomozati anyagot és a vádiratot felhasználva a védekezési stratégiát a csapatoknak kellett kitalálniuk, így három eltérő megoldás is született a versenyzők részéről. Elhangzott a cselekményt részletesen feltáró, a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomás, volt olyan vádlott, aki tagadta a bűncselekmény elkövetését, a harmadik csapat pedig egy összeesküvés-elmélettel próbálta a vádlott bűnösségét árnyalni.

Diákok játszották a vádlott, tanú, ügyész és védők szerepét – fotó: Lokál

A zsűri tetszését leginkább a Miskolci Szemere Bertalan Szakgimnázium csapata által előadott valósághű és lehengerlő előadás nyerte meg, míg a Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnázium és a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium diákjainak előadását egyformán színvonalasnak ítélték meg, így ezen két csapat megosztott második helyezést ért el. A diákok tárgyjutalomban részesültek, valamint az első helyezett csapat egy napot eltölthet a Miskolci Törvényszéken bírák, bírósági titkárok mellett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.