2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Egyéb XVI.kerület

Elment a legidősebb lakosunk

107 éves korában elhunyt kerületünk legidősebb lakója Szekeres Jánosné. Anna néni végigélt mindent, ami a XX. században megnehezítette az életet. Négyéves volt, amikor kitört az első világháború, ahonnan édesapja nem tért haza.

Megtapasztalta a családfő nélkül felnövő gyerekek gondjait, majd két háborúmentes, de mégis nehéz évtized után a második világháború minden megpróbáltatását. Nemcsak édesapját, de férjét is korán elvesztette. Ebben a helyzetben sok mindennel foglalkozott, amire egy asszony erejéből futotta.


Volt tanácsi hivatalnok, egy évig ő végezte Tiszaújfalu katonaidejét töltő jegyzőjének a munkáját, volt könyvelő egy malomban, volt betakarítási munkák felügyelője és adminisztrátora, de ami ezek mellett is állandóan jelen volt életében, az a varrás és hímzés. Gyerek- és felnőttruhákat készített, és a munka töltötte ki a mindennapjait. 50 éves korában másodszor is férjhez ment, de 1978-ban második férjét is elvesztette, azóta egyedül élt. 1977-ben költözött a XVI. kerületbe. 105 éves születésnapján köszöntötte őt Kovács Péter polgármester is, akit Anna néni saját verssel várt.

Egy kis hallásromláson kívül rendben volt az egészsége, mindössze enyhe vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedett. Ekkor még részt vett a könnyebb kerti munkákban és a lakáson belüli tevékenységekben is. Anna néni szokatlanul hosszú életének titkát abban látta, hogy mindig dolgozott, tevékenykedett, soha nem hagyta el magát.


Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.