2017. november 16., csütörtök
Ödön

Egyéb Dunaújváros

Elő a drótszamarakkal!

„Zöldítsétek egek hamar az erdőket, Hogy próbálhassuk már nyugodt fegyverünket!” – szól a rigmus a végvári háborúk idejéből. A török hódoltság ideje elmúlt, ám napjainkban is sokan várjuk a tavaszt, a jó időt, ami a kirándulások, túrák vagy akár biciklizések időszaka.

Nem árt azonban műszakilag megfelelő állapotú és az előírásoknak megfelelő kerékpárral közlekedni, hiszen a balesetveszély mellett akár pénzbírságot is kaphatunk, ha például világítás nélkül kerekezünk az éjszakában.


A jó idő beköszöntével egyre többen nyeregbe pattannak Fotó: Sáfár Tibor

A téli pihenő után a műszaki ellenőrzésben a legfontosabb a fékek, váltók és a hajtás alkatrészeinek ellenőrzése. Az emberek a jó idő érkeztével három-négy hónapos állás után veszik elő ilyenkor a biciklijüket, nem árt tehát szakemberrel átvizsgáltatni, beállíttatni a kerékpárt. A biztonság és az előírások szempontjából nagyon fontos a megfelelő világítás: elöl-hátul lámpa, ami a látni és látszani elvének megfelelően nemcsak a biciklizőt, hanem a közlekedés többi résztvevőjét is segítheti. Manapság már jobbnál jobb lámpákat lehet kapni a néhány ezer forintostól az igen komoly, nagy fényerővel rendelkező termékekig. A gyártók a ruházatban is gyakran alkalmaznak fényvisszaverő felületeket a kerékpároscipőktől kezdve a felsőruházaton át egészen a kesztyűkig. Nem érdemes tehát pénzbüntetést vagy baleseti helyzetet kockáztatni, hiszen néhány ezer forintos beruházással biztonságosabban kerékpározhatunk  mondta el Herczeg Ferenc, az Aquarius Kerékpárbolt tulajdonosa.

A biztonsági kiegészítő életet menthet

Dunaújváros környékén a közelmúltban több új kerékpárút is épült, egyebek mellett a 62-es főút mellett Pálhalma, vagy a Pentele hídon át Apostag, Dunavecse irányába, így a biciklizni vágyók biztonságosan közlekedhetnek, anélkül, hogy zavarnák az autós forgalmat.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem mindennapi mindennapok

  Nem mindennapi mindennapok

  A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum mindennapjaiba nyertek bepillantást az érdeklődők a Szakmák Napja rendezvényen.

 • Évi, a kiválasztott

  Évi, a kiválasztott

  Ünnepélyes keretek között hirdették ki a K&H mozdulj! paralimpiai kártyaprogram idei nyerteseit múlt szerdán, köztük a Törekvés Rákosmentén élő paralimpiai ezüstérmes vívóját, Hajmási Évát.

 • Harmincéves a Gömöri Múzeum

  Harmincéves a Gömöri Múzeum

  Harminc éve nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Putnokon a Gömöri Múzeum. A jeles jubileumról a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretében emlékeztek meg a Gömörség kapujában.