2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Dunaújváros

Elő a drótszamarakkal!

„Zöldítsétek egek hamar az erdőket, Hogy próbálhassuk már nyugodt fegyverünket!” – szól a rigmus a végvári háborúk idejéből. A török hódoltság ideje elmúlt, ám napjainkban is sokan várjuk a tavaszt, a jó időt, ami a kirándulások, túrák vagy akár biciklizések időszaka.

Nem árt azonban műszakilag megfelelő állapotú és az előírásoknak megfelelő kerékpárral közlekedni, hiszen a balesetveszély mellett akár pénzbírságot is kaphatunk, ha például világítás nélkül kerekezünk az éjszakában.


A jó idő beköszöntével egyre többen nyeregbe pattannak Fotó: Sáfár Tibor

A téli pihenő után a műszaki ellenőrzésben a legfontosabb a fékek, váltók és a hajtás alkatrészeinek ellenőrzése. Az emberek a jó idő érkeztével három-négy hónapos állás után veszik elő ilyenkor a biciklijüket, nem árt tehát szakemberrel átvizsgáltatni, beállíttatni a kerékpárt. A biztonság és az előírások szempontjából nagyon fontos a megfelelő világítás: elöl-hátul lámpa, ami a látni és látszani elvének megfelelően nemcsak a biciklizőt, hanem a közlekedés többi résztvevőjét is segítheti. Manapság már jobbnál jobb lámpákat lehet kapni a néhány ezer forintostól az igen komoly, nagy fényerővel rendelkező termékekig. A gyártók a ruházatban is gyakran alkalmaznak fényvisszaverő felületeket a kerékpároscipőktől kezdve a felsőruházaton át egészen a kesztyűkig. Nem érdemes tehát pénzbüntetést vagy baleseti helyzetet kockáztatni, hiszen néhány ezer forintos beruházással biztonságosabban kerékpározhatunk  mondta el Herczeg Ferenc, az Aquarius Kerékpárbolt tulajdonosa.

A biztonsági kiegészítő életet menthet

Dunaújváros környékén a közelmúltban több új kerékpárút is épült, egyebek mellett a 62-es főút mellett Pálhalma, vagy a Pentele hídon át Apostag, Dunavecse irányába, így a biciklizni vágyók biztonságosan közlekedhetnek, anélkül, hogy zavarnák az autós forgalmat.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.