2018. március 20., kedd
Klaudia,

Egyéb Dunaújváros

Elő a drótszamarakkal!

„Zöldítsétek egek hamar az erdőket, Hogy próbálhassuk már nyugodt fegyverünket!” – szól a rigmus a végvári háborúk idejéből. A török hódoltság ideje elmúlt, ám napjainkban is sokan várjuk a tavaszt, a jó időt, ami a kirándulások, túrák vagy akár biciklizések időszaka.

Nem árt azonban műszakilag megfelelő állapotú és az előírásoknak megfelelő kerékpárral közlekedni, hiszen a balesetveszély mellett akár pénzbírságot is kaphatunk, ha például világítás nélkül kerekezünk az éjszakában.


A jó idő beköszöntével egyre többen nyeregbe pattannak Fotó: Sáfár Tibor

A téli pihenő után a műszaki ellenőrzésben a legfontosabb a fékek, váltók és a hajtás alkatrészeinek ellenőrzése. Az emberek a jó idő érkeztével három-négy hónapos állás után veszik elő ilyenkor a biciklijüket, nem árt tehát szakemberrel átvizsgáltatni, beállíttatni a kerékpárt. A biztonság és az előírások szempontjából nagyon fontos a megfelelő világítás: elöl-hátul lámpa, ami a látni és látszani elvének megfelelően nemcsak a biciklizőt, hanem a közlekedés többi résztvevőjét is segítheti. Manapság már jobbnál jobb lámpákat lehet kapni a néhány ezer forintostól az igen komoly, nagy fényerővel rendelkező termékekig. A gyártók a ruházatban is gyakran alkalmaznak fényvisszaverő felületeket a kerékpároscipőktől kezdve a felsőruházaton át egészen a kesztyűkig. Nem érdemes tehát pénzbüntetést vagy baleseti helyzetet kockáztatni, hiszen néhány ezer forintos beruházással biztonságosabban kerékpározhatunk  mondta el Herczeg Ferenc, az Aquarius Kerékpárbolt tulajdonosa.

A biztonsági kiegészítő életet menthet

Dunaújváros környékén a közelmúltban több új kerékpárút is épült, egyebek mellett a 62-es főút mellett Pálhalma, vagy a Pentele hídon át Apostag, Dunavecse irányába, így a biciklizni vágyók biztonságosan közlekedhetnek, anélkül, hogy zavarnák az autós forgalmat.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.