EUR: 323,36 Ft
CHF: 287,32 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Békéscsaba

Élő skanzen is szerepel a tervek között

A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör 2013 februárjában jött létre azzal a céllal, hogy megóvja a város különböző, elsősorban építészeti értékeit – árulta el Mácsai Sándor, az egyesület elnöke.

A gasztronómia, a kultúra, a népművészet, a képzőművészet és az építészet mind-mind olyan terület, ahol Békéscsaba komoly hagyományokat tud felmutatni. Manapság egyre divatosabb a hagyományőrzés és -ápolás, amit a szakemberek is csak üdvözölni tudnak, hiszen ez az örökség csak úgy maradhat fenn, ha vannak, akik vigyáznak rá. Erre törekszik a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör is. Mivel Mácsai Sándor építőmérnök, a kezdetek kezdetén az építészeti értékeket vették sorra a településen.


A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör

Találtak egy olyan épületet Békéscsabán, amelyre kiírták, hogy eladó, bontásra van ítélve. Viszont ez a ház több mint 170 éve épült, egy előtornácos, szlovák jellegű épületről van szó. Meglátták, megszerették, majd szövetkeztek a tulajdonossal, hogy ne egyszerűen ledózerolják az épületet, hanem szakszerűen bontsák le, hogy máshol fel lehessen építeni. Ez volt tehát az első ház, amelyet megmentett az egyesület. Azóta túlélt két átépítést, jelenleg Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban mutatja be Békéscsaba kultúráját.

Amelyik épületet viszont már szintén megmentettek, felújítottak, és azóta is Békéscsabán található, az a Molnárház. Mácsai Sándor elmondta, példamutató városi összefogással sikerült helyreállítani, az átadás óta pedig már hat-hét rendezvény is megvalósult benne. A tervek szerint Békéscsaba történetét mutatják majd be a Molnárházban.


A Molnárházat példamutató városi összefogással sikerült helyreállítani

Viszont a városban kevés olyan érték, jelen esetben régi, előtornácos ház van, amely szépen felújítva megmaradhat az eredeti helyén. Ebből a típusból közel száz van még Békéscsabán, viszont szétszórva. Ezért arra gondoltak az egyesület tagjai, hogy felveszik a kapcsolatot a tulajdonosokkal, és ha ők értékesíteni vagy felújítani szeretnék az adott épületet, akkor ebben szakszerű segítséget kívánnak nyújtani. Hiszen ezeket a házakat belülről a modern eszközökkel lakhatóvá lehetne tenni, kívülről pedig megmaradhatna az eredeti stílus.

Hogy mit is lehetne kezdeni ezekkel a felújított házakkal? Az egyesület tagjainak hosszú távú tervei között szerepel egy élő skanzen kialakítása, ahol a házakba szállóvendégek költözhetnének, megtapasztalva, hogy például száz évvel ezelőtt hogyan éltek a helyiek. Németországban és Erdélyben van már erre példa, így lehet honnan ötletet meríteni.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.