EUR: 322,88 Ft
CHF: 276,73 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Egyéb Szombathely

Első világháborús katonasírokat újítanak fel

Megtisztítják és helyreállítják az első világháborúban hősi halált halt katonák sírhelyeit a Jáki úti temető hősi parcellájában. A 10, 6 millió forintnyi pályázati támogatásból pótolják a hiányzó feliratokat, és emlékműveket is felújítanak.

– Kötelességünk emlékezni a hősökre, kötelességünk megadni nekik a tiszteletet. Szombathely eddig is igyekezett méltó módon gondoskodni a legnagyobb temetőjében lévő hősi parcelláról, amelyben elesett osztrák, montenegrói, szerb és román katonák is nyugszanak, és olyan olasz katonák síremlékei is vannak, akiknek földi maradványait 1936-ban exhumáltatta és hazaszállította az olasz állam – hangsúlyozta Puskás Tivadar polgármester.


A kövek tiszták, a feliratok olvashatóak lesznek Fotó: szombathely.hu

– A kormány 2016-ban hirdetett meg egy pályázatot, amelynek célja az első világháborús katonasírok rendbetétele, ezen nyert a szombathelyi önkormányzat és a Vas Megyei Temetkezési Kft. 10,6 millió forintot.

Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. vezetője, Sátory Károly, a körzet képviselője, Puskás Tivadar polgármester Fotó: szombathely.hu

Ebből közel hatszáz magyar katona sírját, német, szerb–román, orosz emlékműveket, továbbá az olasz sírcsoportnál emlékművet és 50 sírkövet tesznek rendbe: letisztítják, a köveket konzerválják, az összetört darabokat pótolják, a neveket olvashatóvá teszik. A munkálatok várhatóan május elején kezdődnek és az év végéig tartanak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

    Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

    Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

  • Nagy értékek a kiskertekben

    Nagy értékek a kiskertekben

    Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.