2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Kecskemét

Épül a kecskeméti campus!

A  beruházás első ütemének munkaterületén jelenleg a mélyalapozási folyamatok cölöpözési fázisa zajlik. Maga az oktatási épület elsősorban a Pallas Athéné Egyetem Gazdálkodástudományi szakának ad majd helyet, de a campust nemcsak az egyetemi hallgatók és oktatók, Kecskemét lakói is látogathatják.

Egy nyitott komplexum készül, amely a tervek szerint egyben közösségi térként is funkcionál majd. A terület adottságai miatt cölöpalapozást kell használni az épületekhez. Különböző átmérőjű cölöpöket juttatnak le a talajba, ezekre rákerülnek a lemezalapok, és arra épül fel maga az építmény. Jelenleg az oktatási épület alapozása zajlik, azonban az öt és fél hektáros területen összesen hat épület és egy kilátó kap lesz: egy oktatási és egy adminisztrációs épület, két kollégium, egy könyvtár-tudástár és egy kulturális központ. Ezeket gyalogosan és kerékpárral is használható felső közlekedő rendszer fogja összekötni.


Tarnóy Anna, a KEDO Zrt. projektmenedzsere beszélt a campus építéséről

– Környezettudatos megoldásokban, napkollektorokban is gondolkodunk, valamint technikai újításokat is szeretnénk megvalósítani. Például az oktatási épületnek egy olyan intelligens árnyékoló rendszere lesz, amely a hűtési igényt, illetve a termek árnyékolását a napállás, az időjárás és a bent tartózkodók létszáma alapján fogja szabályozni. Szándékaink szerint így egy XXI. századi egyetemet építünk – mondta Tarnóy Anna, a KEDO Zrt. projektmenedzsere.

Az oktatási épület a pinceszinttel együtt ötemeletes lesz és hat tanszéknek ad otthont.  2018 augusztusáig kell a kivitelezőnek befejeznie ezt a szakaszt, ami azt jelenti, hogy már 2017 novemberében állnia kell a szerkezetnek.


– Az egész campus teljesen akadálymentes lesz, nemcsak a mozgássérültek, hanem a látás- és hallássérültek által is látogatható és használható lesz­­ – hangsúlyozta Tarnóy Anna.

Az oktatási mellett közösségi funkcióknak is teret ad majd a komplexum. Az épületek által körülzárt, amfiteátrum jellegű tér a lépcsőzetesen ereszkedő, kimondottan nézőtérként is kiválóan működő térrésszel színházi előadások, koncertek helyszíne lehet. Az épületekben is lesznek közösségi helyiségek: büfé, étterem, kiállítóterem, rendezvényterem, illetve természetesen a 35 méter magas kilátó.

Különböző szabadidős tevékenységekre is lehetőséget ad: lesz egy tajcsis, jógás, rekreációs tér szabadtéri eszközökkel, valamint körben egy közel 1100 méteres futópálya várja majd a sportolni és kikapcsolódni vágyókat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.