EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Egyéb Kecskemét

Épül a kecskeméti campus!

A  beruházás első ütemének munkaterületén jelenleg a mélyalapozási folyamatok cölöpözési fázisa zajlik. Maga az oktatási épület elsősorban a Pallas Athéné Egyetem Gazdálkodástudományi szakának ad majd helyet, de a campust nemcsak az egyetemi hallgatók és oktatók, Kecskemét lakói is látogathatják.

Egy nyitott komplexum készül, amely a tervek szerint egyben közösségi térként is funkcionál majd. A terület adottságai miatt cölöpalapozást kell használni az épületekhez. Különböző átmérőjű cölöpöket juttatnak le a talajba, ezekre rákerülnek a lemezalapok, és arra épül fel maga az építmény. Jelenleg az oktatási épület alapozása zajlik, azonban az öt és fél hektáros területen összesen hat épület és egy kilátó kap lesz: egy oktatási és egy adminisztrációs épület, két kollégium, egy könyvtár-tudástár és egy kulturális központ. Ezeket gyalogosan és kerékpárral is használható felső közlekedő rendszer fogja összekötni.


Tarnóy Anna, a KEDO Zrt. projektmenedzsere beszélt a campus építéséről

– Környezettudatos megoldásokban, napkollektorokban is gondolkodunk, valamint technikai újításokat is szeretnénk megvalósítani. Például az oktatási épületnek egy olyan intelligens árnyékoló rendszere lesz, amely a hűtési igényt, illetve a termek árnyékolását a napállás, az időjárás és a bent tartózkodók létszáma alapján fogja szabályozni. Szándékaink szerint így egy XXI. századi egyetemet építünk – mondta Tarnóy Anna, a KEDO Zrt. projektmenedzsere.

Az oktatási épület a pinceszinttel együtt ötemeletes lesz és hat tanszéknek ad otthont.  2018 augusztusáig kell a kivitelezőnek befejeznie ezt a szakaszt, ami azt jelenti, hogy már 2017 novemberében állnia kell a szerkezetnek.


– Az egész campus teljesen akadálymentes lesz, nemcsak a mozgássérültek, hanem a látás- és hallássérültek által is látogatható és használható lesz­­ – hangsúlyozta Tarnóy Anna.

Az oktatási mellett közösségi funkcióknak is teret ad majd a komplexum. Az épületek által körülzárt, amfiteátrum jellegű tér a lépcsőzetesen ereszkedő, kimondottan nézőtérként is kiválóan működő térrésszel színházi előadások, koncertek helyszíne lehet. Az épületekben is lesznek közösségi helyiségek: büfé, étterem, kiállítóterem, rendezvényterem, illetve természetesen a 35 méter magas kilátó.

Különböző szabadidős tevékenységekre is lehetőséget ad: lesz egy tajcsis, jógás, rekreációs tér szabadtéri eszközökkel, valamint körben egy közel 1100 méteres futópálya várja majd a sportolni és kikapcsolódni vágyókat.

Kapcsolódó Cikkek