2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb XVI.kerület

Erdély képekben a Corvin Galériában

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt Csobaji Zsolt festőművész, presbiter „A kálvinista Kaloteszeg” című kiállítása a Corvin Galériában.

Csobaji Zsolt témavilága, egész élete, festészete központjában Erdély áll. A művész eredetileg építésznek tanult, hosszú évtizedeket töltött ezen a pályán, de a festészet terén hamar kialakította sajátos, mindenki mástól megkülönböztethető stílusát.


Csobaji Zsolt speciális festményei április végéig láthatóak a kerületben (Fotó: Máté Krisztián)

– Az erdélyi, a kalotaszegi templomok témája régen ismert a képeiről, ezúttal azonban Csobaji Zsolt számomra új törekvései is előkerültek – mondta a kiállításról Feledy Balázs művészettörténész. – Hit és művészet egyesül ebben a festészetben, a festményeken szereplő versidézetek szép, nemes felírása, betűtípusa, a szép betűformálás utal Zsolt építészvénájára. Festményei három alkotóelemből tevődnek össze: a kazettaszerkezetből, amely nem egyszerű, hiszen ornamenselemekkel túlsújtott, különböző motívumokkal gazdagított, benne a kép, és harmadikként szervesen a szöveg. Így jön létre egy nagyon eredeti Csobaji-kép, amelynél, ahogy már említettem, döntő a hit, a szellemi indíttatás általi motiváció.
Csobaji Zsoltnak eddig 25 alkalommal volt önálló kiállítása, 1990-ben munkáit nemzetközi kiállításon díjjal jutalmazták. Tagja több művészeti egyesületnek is, amelyek kiállításain rendszeresen szerepel. Képei hazai és külföldi magángyűjteményekben is megtalálhatók. A XVI. kerületben most megnyíló tárlata április 30-ig látogatható.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.