2018. november 14., szerda
Aliz

Egyéb XVI.kerület

Erdély képekben a Corvin Galériában

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt Csobaji Zsolt festőművész, presbiter „A kálvinista Kaloteszeg” című kiállítása a Corvin Galériában.

Csobaji Zsolt témavilága, egész élete, festészete központjában Erdély áll. A művész eredetileg építésznek tanult, hosszú évtizedeket töltött ezen a pályán, de a festészet terén hamar kialakította sajátos, mindenki mástól megkülönböztethető stílusát.


Csobaji Zsolt speciális festményei április végéig láthatóak a kerületben (Fotó: Máté Krisztián)

– Az erdélyi, a kalotaszegi templomok témája régen ismert a képeiről, ezúttal azonban Csobaji Zsolt számomra új törekvései is előkerültek – mondta a kiállításról Feledy Balázs művészettörténész. – Hit és művészet egyesül ebben a festészetben, a festményeken szereplő versidézetek szép, nemes felírása, betűtípusa, a szép betűformálás utal Zsolt építészvénájára. Festményei három alkotóelemből tevődnek össze: a kazettaszerkezetből, amely nem egyszerű, hiszen ornamenselemekkel túlsújtott, különböző motívumokkal gazdagított, benne a kép, és harmadikként szervesen a szöveg. Így jön létre egy nagyon eredeti Csobaji-kép, amelynél, ahogy már említettem, döntő a hit, a szellemi indíttatás általi motiváció.
Csobaji Zsoltnak eddig 25 alkalommal volt önálló kiállítása, 1990-ben munkáit nemzetközi kiállításon díjjal jutalmazták. Tagja több művészeti egyesületnek is, amelyek kiállításain rendszeresen szerepel. Képei hazai és külföldi magángyűjteményekben is megtalálhatók. A XVI. kerületben most megnyíló tárlata április 30-ig látogatható.

Kapcsolódó Cikkek