2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

Erős földrengés rázta meg Iránt

Egy 6,1-es erősségű földrengést rázta meg szerdán az Irán északkeleti részén található Meshed környékét, legalább egy ember életét vesztette – közölte a helyi média és az Amerikai Földtani Intézet (USGS).

Az USGS szerint a földmozgás a vallási központnak számtó várostól 76 kilométerre kelet-délkeletre történt, alig 13 kilométeres mélységben. A sekély fészkű rengések nagyobb pusztításra képesek. A leginkább érintett Szefid Szang hegyvidéki körzetben mintegy ötezer ember él.


Az iráni állami televízió arról tudósított, hogy a földrengés helyi idő szerint 10:40-kor következett be, és Meshed körüli városban is érzékelhető volt. A földmozgást több utórengés követte.

Az IRNA iráni állami hírügynökség a sürgősségi szolgálatok szóvivőjére, Modzstaba Haledire hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy a falvakban és a kisvárosokban magas lehet az áldozatok száma. A földrengés sújtotta térségbe mentőcsapatokat küldtek, munkájukat helikopteren segítik.

Az angol nyelvű Press TV első jelentése egyelőre csak egy ember haláláról számolt be, miközben a Fars félhivatalos hírügynökség öt sérültről írt.

A közösségi oldalakon az esemény után többen olyan fotókat tettek közzé az érintett helyszínekről, amelyeken megrepedt útburkolatok és épületek voltak láthatók. A Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség úgy értesült, hogy a térségben néhány helyen nem működnek a telefonvonalak.

A földtani törésvonalakon elhelyezkedő Iránban mindennaposak a kisebb földmozgások. 2003-ban azonban mintegy 26 ezren vesztették életüket egy 6,6-es erősségű földrengésben, amely szinte porrá zúzta Bám történelmi városát.

Kapcsolódó Cikkek