EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Szekszárd

Ez az év a bikavéré

A Sebestyén Pince 2015-ös Iván-völgyi Bikavérét választották meg Szekszárd Város Borának 2017-re. Az elmúlt szombaton tartották meg a XVIII. Szent Gyögy-napi borünnepet a PTE szekszárdi karának aulájában, ahol ünnepélyesen átadták a Szekszárdi Borvidéki Borverseny díjait.

Megnyitóbeszédében Ács Rezső polgármester elmondta, hogy ez az esztendő több szempontból is különleges, például azért, mert a fiatal borászokkal összefogva a város új, egységes arculatot, logót kapott. Mint mondta, a szekszárdi az ország legdinamikusabban fejlődő borvidéke, és nagyon fontos, hogy a feltörekvő kisebb termelők is kiváló borokat produkálnak, amint azt aranyérmek sora jelzi.


A legmagasabb pontszámot a Vesztergombi Pince 2012-es Bodzási Merlot-ja kapta ezen a versenyen. A különdíjat Vesztergombi Csaba vette át
Fotók: Fazekas Zoltán

Ebben az évben a termelők összesen 184 tétellel neveztek a borvidéki borversenyre. A borászok 153 vörös-, illetve 17 fehérbort, valamint 14 rozét neveztek be – mondta a borversenyről tartott értékelésében Sebestyén Csaba borász, a szervezőbizottság elnöke. A díjazottak között 49 arany- és hat ezüstérmes bor van. Nagy Aranyat a Vesztergombi Pince 2012-es Bodzási Merlot-ja és a Takler Borbirtok Cabernet franc Reserve 2009-e érdemelt.

A legeredményesebb termelők: a Takler Borbirtok 6, a Bodri Pincészet 5, a Mészáros Borház, a Prantner Pince és a Vesztergombi Pince egyenként 4, az Eszterbauer Borászat és a Twickel Szőlőbirtok 3-3 aranyérmet szerzett a borversenyen.


A Heimann Családi Birtok is két aranyéremmel gazdagodott

Szekszárd Város Borának az idén a Sebestyén Pince Iván-völgyi Bikavér 2015 borát választották meg, mely egyben a legjobb bikavér címet is elnyerte. A legjobb vörösbor a Vesztergombi Pince 2012-es Bodzási Merlot válogatása lett, a legjobb fehérbornak járó elismerést Hetényi János Pincészete szerezte meg Fehér Cuvée 2016 borával. A legjobb rozé címet a Prantner Pince Rosé Cuvée 2016 bora érdemelte ki, a legjobb kadarkának járó elismerést pedig az Eszterbauer Borászat Nagyapám Kadarka 2016-a nyerte el. A legeredményesebb fiatal borásznak járó díjat Klein Miklós vehette át, a legeredményesebb borászat pedig az idén is a Takler Borbirtok, a legeredményesebb kistermelő Kehl János lett. A legjobb hordós bornak a Bodri Pincészet 2016-os merlot-ját választották, a borszakmai zsűri különdíját pedig Bősz Adrián kapta.

Eszterbauer János a legjobb kadarkáért járó díjjal

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.