2019. január 21., hétfő
Ágnes

Külföld

Ezek voltak a legdurvább metróban elkövetett terrorcselekmények

Robbantás történt hétfőn a szentpétervári metrón, az elsődleges adatok szerint tíz ember meghalt, közel negyven embert kórházba szállítottak. A világ városainak metróiban elkövetett terrorcselekményeket a TASZSZ orosz állami hírügynökség foglalta össze.

1883. október 30.: Londonban a metró 40 utasa sérült meg a Praed Street (ma: Paddington) állomáshoz közel az alagútban, amikor egy ismeretlen személy pokolgépet dobott az első osztályú kocsiból a harmadosztályúba, egy másik bomba pedig a Westminster Bridge állomáson robbant fel, de ott senki sem sérült meg. A merényleteket az Ír Köztársasági Testvériség (IRB) tagjai szervezték meg.


1897. április 26.: A londoni metró első osztályú kocsijában az Aldergate Street (ma: Barbican) állomásnál felrobbant egy anarchisták által elhelyezett bomba. Egy ember meghalt, hatvanan megsebesültek.

1939. február 4.: Bőröndökben elhelyezett pokolgépeket robbantott az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) a londoni Tottenham Court Road és a Leicester Square állomásoknál, két ember megsérült.


1976. március 15.: A londoni West Ham állomáson felrobbant egy pokolgép az IRA egyik tagjánál, amelyet az a Cityben akart elhelyezni. Kilenc ember sebesült meg. A robbanás után az elkövető lelőtte a szerelvény vezetőjét és megsebesítette az egyik utast.

1977. március 8.: Moszkvában merényletsorozatot követtek el több metróállomáson, az Október 25-e utcában (ma: Nyikolszkaja) és egy Dzerzsinszkij (Bolsaja Lubjanka) utcai élelmiszerboltban. Hét ember meghalt, 38 megsebesült. A támadások megszervezőit – három örmény nacionalistát – elfogták és két év múlva kivégezték.

1992. február 28.: A londoni London Bridge vasút- és metróállomáson pokolgép robbant a mosdóban, 29 ember sebesült meg. A merénylet elkövetését az IRA vállalta magára.

1994. március 19.: A bakui Január 20-a metróállomáson házi készítésű időzített bomba robbant a szerelvény első kocsijában. Tizennégy ember – közöttük az elkövető, a Szadval nacionalista mozgalom tagja – meghalt, 49 társuk megsebesült. Fél évvel később, július 3-án pokolgép okozta tűz ütött ki két állomás között a bakui metróban, 13 ember halt meg, 58 másik megsebesült.

1994. december 15.: A New York-i Harlemben gyulladt ki egy szerelvény, két kamasz súlyos égési sérüléseket szenvedett. A tüzet egy Edward Leary elhelyezte Molotov-koktél robbanása okozta. Leary még egy merényletet elkövetett a New York-i Fulton Street állomásnál, a Világkereskedelmi Központ közelében, akkor 48-an sebesültek meg, 14-en közöttük súlyosan. Learyt 1996-ban 94 évi börtönre ítélték.

1995. március 20.: Az Aum Sinrikjo japán szekta szarin ideggázt helyezett el a tokiói metró öt szerelvényében. A merényletben 13-an meghaltak, 50-en súlyosan megsérültek, közel ezren ideiglenesen megvakultak, és 6300 ember szorult orvosi ellátásra. A merényletet kilencen követték el, az ügyben 12 halálos ítélet született, amelyből eddig egyet sem hajtottak végre.

1995. július 25.: A párizsi helyiérdekű vasút (RER) Saint-Michel földalatti állomásán fémdarabokkal megtöltött gázpalack robbant, nyolc ember meghalt, legalább 117 megsebesült. Ezt követően 1995-ben a francia fővárosban több merényletet követtek el. Augusztusban a Diadalívnél egy hulladékgyűjtő tartálynál robbantottak, a merényletben 17-en sebesültek meg, közöttük egy négytagú magyar család. Októberben az RER Musée d’Orsay és Saint-Michel állomásai között robbant pokolgép, 29 ember sebesült meg. A terrorcselekmények elkövetését az algériai radikális iszlamista Iszlám Fegyveres Csoport (GIA) vállalta magára.

1996. június 11.: A moszkvai metróban, a Tulszkaja és a Nagatyinszkaja állomás között 1 kilogramm trotilnak megfelelő erejű pokolgép robbant, 4 ember meghalt, 16 megsebesült.

1996. december 3.: Gázpalack robbant Párizsban az RER Port-Royal állomásánál egy szerelvényben, négyen meghaltak, a sebesültek számát 86 és 170 közöttire teszik. A merényletet a GIA szervezte.

2000. augusztus 8.: A moszkvai metró Puskinszkaja, Csehovszkaja és Tverszkaja állomásait összekötő aluljáróban robbanás történt, majd tűz ütött ki, 13 ember meghalt, 118 megsebesült. A történteket öt évvel később terrorcselekménynek nyilvánították.

2002. május 12.: A milánói Dómnál, a Duomo metróállomásnál ismeretlenek gázpalackot robbantottak, tűz ütött ki. A tüzet sikerült hamar megfékezni, a közelben egy szemétgyűjtőben egy “Allahért fogunk harcolni” feliratú szövetdarabot találtak.

2004. február 6.: A moszkvai metró egyik szerelvényében felrobbantotta magát Anzor Izsajev iszlamista öngyilkos merénylő, a merényletben 41 ember halt meg és több mint 250 megsebesült.

2005. július 7.: Londonban öngyilkos merénylők pokolgépeket robbantottak három metrószerelvényben és egy autóbuszon. A támadásokban 52 ember halt meg, több mint hétszázan sebesültek meg. Mind a négy elkövető brit állampolgár volt.

2010. március 29.: A moszkvai metróban öngyilkos merénylők robbantottak. A két nő akkor hozta működésbe a testére erősített pokolgépet, amikor a szerelvények megálltak a Lubjanka, illetve a Park Kulturi állomás peronjánál. A két merényletben 41 ember halt meg és 88-an megsebesültek.

2011. április 11.: A fehérorosz főváros metrójának Kasztricsnyickaja (Október) megállójánál 5 kilogramm trotilnak megfelelő hatóerejű, szögekkel és vasdarabokkal kibélelt pokolgép robbant, tizenöten meghaltak, 203-an megsebesültek. Az elkövetőket – két fehérorosz állampolgárt – 2012-ben halálra ítélték és kivégezték.

Kapcsolódó Cikkek