2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Nagykanizsa

Ezt aztán jól felfújták! – Újra van vár Kanizsán

Újra áll Kanizsa vára. A település egykori híres végvárának (majdnem) helyén légvárat állítottak fel, amely egy erődítményt mintáz, négy toronnyal. Belül pedig élmények sokasága várja a lurkókat.

Nagykanizsa XXI. századi vára természetesen arra emlékeztet, hogy hajdan itt több erődítmény is magasodott, köztük egy palánkvár, majd a XIV. századtól az Európa-szerte ismert végvár, amely a török elleni küzdelem egyik fontos – szó szerinti és átvitt értelemben is – bástyája volt. A város pedig nem felejt: ezzel a köztéri attrakcióval is tiszteleg az egykori hősök, végvári vitézek emléke előtt. Lehota János, a polgármesteri kabinet vezetője megjegyezte: Nagykanizsa számára ma is fontos a Zrínyi–Thúry-kultusz életben tartása, hiszen ez a város identitásának része. És ugyan mivel lehetne ezt közel hozni a fiatalokhoz, mint játékkal, jó élményekkel? Így biztosan megjegyzik, hogy van kire és mire büszkének lenni.


Ingyenes ugrálóvár már régóta van a városi nagyrendezvényeken, de most az önkormányzat úgy döntött, a bérlés helyett inkább készíttet egyet, amely egyedi, kanizsai és a dicső múltat szimbolizálja. A döntés mögött praktikus okok is húzódnak. Mint Dénes Sándor polgármester megjegyezte, hosszú távon így olcsóbb is az élmény, persze ehhez az kell, hogy a felfújható várra mindenki vigyázzon.

A játéknak neve is van: Kanizsa vár!, amely a várkapu fölött olvasható. Ezzel pedig kifelé is üzen Nagykanizsa, amely a térséggel karöltve – a Mura-programban – aktív turisztikai fejlesztéseket tervez, és szeretne minél több kerékpáros, bakancsos és vízi turistát ide csábítani.


Az új Kanizsa vár máris a gyerekek kedvence lett (Fotó: Gergely Szilárd)

A légvár inkább már felnőtteknek szóló vonzereje, hogy a falán megjelenített két őrt valós személyekről mintázták. A hagyományőrző Thúry Vitézlő Oskola két prominense, Vörös András és Nagy Attila ismerhető fel bennük. Van még két állandó lakó, az ifjak a dödöllefesztivált népszerűsíteni hivatott Éliással és Tóbiással találkozhatnak a közel negyven négyzetméteres várban, ahol csúszda is szolgálja a kikapcsolódást.

Az önkormányzat a várállítást egy tesztnappal tette emlékezetessé: óvodásokat hívott, hogy próbálják ki Nagykanizsa új látványosságát. A tetszési index az egekbe, de legalábbis a tornyokig szökött. A hétvégén pedig már „élesben” működött a légvár: a Thúry Portya apróhadának biztosított önfeledt szórakozást az Erzsébet téren.

Az ingyenes légvárat ezentúl a város nagyrendezvényein, fesztiváljain találják meg az érdeklődök, és az első tapasztalatok alapján borítékolható, hogy ez áll majd a népszerűségi lista élén – függetlenül a fellépőktől és más látványelemektől. Az április végi KanizsaFesten például fél héten át lehet nyüstölni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.