EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Szolnok

Falavatták Horthy István domborművét a RepTárban

A RepTár vitéz nagybányai Horthy István, a magyar repülés és a vasút fejlődése érdekében végzett munkája előtt tisztelegve ünnepélyes keretek között helyezte el a repülő főhadnagy domborművét a repülőmúzeum udvarán.

Ünnepélyes keretek között adták át a Horthy főhadnagyot ábrázoló domborművet Fotó: RepTár

1942. augusztus 20-án vitéz nagybányai Horthy István tartalékos főhadnagy hajnali öt órakor startolt a huszonötödik bevetésére. A felszállás után 300-400 méter magasan az éles fordulóban a repülőgépe sebességet vesztve dugóhúzóba esett, majd kis magasságból a földbe csapódott. A kormányzóhelyettes hősi halált halt. A baleset után a holttestét felravatalozták, hazaszállították, majd a kenderesi családi kriptában helyezték örök nyugalomra. Szolnokon 1943. április 18-án avatták fel Erdey Dezső szobrász Horthy főhadnagyot ábrázoló domborművét, amelyet a Tárház falán helyeztek el.


Ünnepélyes keretek között adták át a Horthy főhadnagyot ábrázoló domborművet Fotó: RepTár

A háború befejezése után a leszedett reliefet habarccsal leöntötték, majd a Tárház pincéjében elrejtették. Az 1990-es évek elején a katonai repülőtérre szállították, ahol nyoma veszett. 2006. szeptember 29-én találták meg a repülőtér területén, majd az emléktáblát 2009-ben ünnepélyes keretek között Lamos Imre dandártábornok nyújtotta át a város alpolgármesterének.

Kovács Ákos, a RepTár vezetője (balra), ifjabb Horthy István (középen) és Szalay Ferenc polgármester Fotó: RepTár

2017. április 18-án végső kiállítási helyére, a RepTár udvarára került.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.