EUR: 323,45 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Farkasfalkától rettegnek Jósfavőn

Két tucat birkát széttépett és egy ménesre is rátámadt a tizenegy szürke farkasból álló falka Jósvafő határában. A helyiek azóta félnek, egyedül ki se mennek a határba. Az Aggteleki Nemzeti Park vezetői hírzárlatot rendeltek el az ügyben.

/Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Jósvafőn mindenki a farkasok támadásáról beszél. Azóta egyedül senki sem merészkedik ki a határba.


– A támadás napjáig az egyik erdész szabadon tartotta a nyáját. A szürke farkasok egyetlen este huszonnégy birkáját téptek szét, de csak hármat ettek meg belőle. A barátaim lóháton járnak dolgozni, ők gondozzák a hucul ménest, az egyik csikójukat meg is támadta a falka. Miattuk az őzek és a vaddisznók lehúzódtak a farkasok elől a falu széléig, de a ragadozók követték őket a szélső házakig. Félnek az emberek is, már senki sem mászkál egyedül a határban – mondja a Lokálnak Kovács Krisztián.

A Lokál megtudta, a nemzeti park kártalanította az erdészt, aki most újabb gondban van. Itt a tavasz, ki kellene hajtania a nyájat a zárt karámból, de az újszülött kisbárányok a szabadban könnyen a farkas áldozatául eshetnek. Megkerestük a szóban forgó erdészt, aki elismerte a támadást, de későbbre ígérte, hogy nyilatkozik.


Az Aggteleki Nemzeti Park egyik legfontosabb projektje volt, hogy elősegítse a nagyragadozók visszatérését erre a területre, de sokat dolgoztak az őshonos hucul lovakból álló ménes visszatelepítésén is. Arra azonban a park vezetői sem számítottak, hogy a farkasok ekkora kárt okoznak.

– Az igazgató megtiltotta, hogy az ügyben nyilatkozzak – közölte Bacsó Zsolt, a nemzeti park sajtóreferense.

Jóna Gábortól, Jósfafő polgármesterétől viszont megtudtuk: a farkasok miatt már rókák is megjelentek a falu határában. Úgy véli: csak az jelenthet megoldást, ha estére bezárják a háziállatokat. Kuli Bálint, a veresegyházi Medvepark igazgatója számtalan szürke farkast nevel, így jól ismeri a fajtát. Szerinte a őzek, szarvasok és vaddisznók távol tartására kialakított villanypásztor nem riasztja el a ragadozót.

– Csak kolomppal ellátott, nagy testű őrkutyákkal érdemes védeni a nyájat – tanácsolja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében “botrányt okozó” ellenzéki képviselők az “MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal” visszaélhettek pozíciójukkal.

 • Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  A 25 éve megjelenő Irka című gyermeklapon magyarok nemzedékei nőttek fel Kárpátalján, ezért az fontos megtartó erőt jelent a közösség számára – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Beregszászon a gyermekkiadvány negyedszázados évfordulós ünnepségén.

 • Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos partnere Magyarországnak, hiszen mindkét állam tagja ugyanannak a politikai, illetve védelmi szövetségnek: az Európai Uniónak (EU), valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, miután hivatalában fogadta Josep Borrellt, Spanyolország külügy-, európai uniós és együttműködési miniszterét.