2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb Ózd

Farkasok telepedtek meg Észak-Magyarországon

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai a Bükk erdeiben kihelyezett vadfigyelő kamerák segítségével a farkasok folyamatos jelenlétét tapasztalják 2010 óta. A Bükkben és környékén az elmúlt években összességében ezernél is több észlelési adatot vettek nyilvántartásba, ami a kamerafelvételek mellett a hang- és a nyomrögzítést, valamint a prédák megtalálását is jelenti – közölte lapunkkal a BNPI.

A bükki farkascsalád territóriumát jelenleg több mint 550 négyzetkilométerre becsülik. A területen belül a ragadozók óránként akár 2040 kilométer távolságot is képesek megtenni.


Fotó: BNPI
Képalá: A farkas kölykök a Bükkben születhettek

A 2015-ben, a Bükkben készült felvételeken egyszerre öt kölyök látható, amiből a szakemberek arra következtettek, hogy a kis farkasok a közelben születtek. A BNPI észlelve a farkas szaporodását, konfliktuskezelő programot indított a közelben gazdálkodó állattartók részére, amelynek a tanácsadás mellett a kármegelőzés támogatása is a része. Cserépfaluban, Mikófalván, Bélapátfalván és Egercsehiben gazdálkodó állattartók részére a farkas távol tartása érdekében többhektárnyi terület bekerítésére alkalmas ötsoros villanypásztorrendszert kölcsönöztek, és jelenleg is folyik a Bükk környéki gazdálkodók támogatási lehetőségének előkészítése.

 

Fotó: Szép Ábrahám
Képalá: A felnőtt kuvaszok elriasztják a farkast

A technikai védelmi rendszer jól kiegészül a Kuvasz-Őr Program által biztosított kölyökkutyákkal. Törzskönyvezett kuvaszkölyköket helyeztek ki a gazdálkodókhoz, így Bekölcére és Egercsehibe. A kutyák felnőve alkalmasak a ragadozók távol tartására. A kármegelőzés hatékonyságát növelik a hanggal, fénnyel riasztó eszközök vagy akár olyan egyszerű módszerek is, mint a rémzsinór alkalmazása. Fontos, hogy a gazdálkodók a haszonállatokat éjszakára megfelelően zárt akolban tartsák, az esetlegesen elpusztult haszonállatok tetemét pedig ne hagyják az állattartó telep, legelő környezetében, hanem a jogszabályban foglaltaknak megfelelően semmisítsék meg. Ellenkező esetben a területen hagyott tetemek a ragadozókat odacsábítják. A megelőzés kulcsa a gondos gazda folyamatos figyelme és jelenléte is.


 

A helyi vadásztársadalom egyes tagjai részéről többször elhangzott, hogy a farkas megjelenése óta drasztikusan csökkent a vadállomány. Ezzel szemben az elérhető hazai vadászati adatbázisok és statisztikák megyei adatai évtizedek óta a vadászható fajok folyamatos és jelentős emelkedését jelzik a gím-, őz-, muflon- és vaddisznóállományok esetében. A BNPI több tízezer felvételén a farkas jelenléte mellett a területen nagy számban élő vadállományt is detektálnak. Természetesen nem zárható ki, hogy a farkas jelenléte miatt a vadászható fajok egyedei is óvatosabbak lettek, így az ember számára is ritkábban észlelhetők. A ragadozók a gyenge, beteg egyedek gyérítésével hozzájárulnak az erdei életközösségek egészségének megőrzéséhez is.

Fotó: BNPI
Képalá: A farkasok és a nagyvadak látszólag megférnek egymás mellett

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.