2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Ózd

Farkasok telepedtek meg Észak-Magyarországon

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai a Bükk erdeiben kihelyezett vadfigyelő kamerák segítségével a farkasok folyamatos jelenlétét tapasztalják 2010 óta. A Bükkben és környékén az elmúlt években összességében ezernél is több észlelési adatot vettek nyilvántartásba, ami a kamerafelvételek mellett a hang- és a nyomrögzítést, valamint a prédák megtalálását is jelenti – közölte lapunkkal a BNPI.

A bükki farkascsalád territóriumát jelenleg több mint 550 négyzetkilométerre becsülik. A területen belül a ragadozók óránként akár 2040 kilométer távolságot is képesek megtenni.


Fotó: BNPI
Képalá: A farkas kölykök a Bükkben születhettek

A 2015-ben, a Bükkben készült felvételeken egyszerre öt kölyök látható, amiből a szakemberek arra következtettek, hogy a kis farkasok a közelben születtek. A BNPI észlelve a farkas szaporodását, konfliktuskezelő programot indított a közelben gazdálkodó állattartók részére, amelynek a tanácsadás mellett a kármegelőzés támogatása is a része. Cserépfaluban, Mikófalván, Bélapátfalván és Egercsehiben gazdálkodó állattartók részére a farkas távol tartása érdekében többhektárnyi terület bekerítésére alkalmas ötsoros villanypásztorrendszert kölcsönöztek, és jelenleg is folyik a Bükk környéki gazdálkodók támogatási lehetőségének előkészítése.

 

Fotó: Szép Ábrahám
Képalá: A felnőtt kuvaszok elriasztják a farkast

A technikai védelmi rendszer jól kiegészül a Kuvasz-Őr Program által biztosított kölyökkutyákkal. Törzskönyvezett kuvaszkölyköket helyeztek ki a gazdálkodókhoz, így Bekölcére és Egercsehibe. A kutyák felnőve alkalmasak a ragadozók távol tartására. A kármegelőzés hatékonyságát növelik a hanggal, fénnyel riasztó eszközök vagy akár olyan egyszerű módszerek is, mint a rémzsinór alkalmazása. Fontos, hogy a gazdálkodók a haszonállatokat éjszakára megfelelően zárt akolban tartsák, az esetlegesen elpusztult haszonállatok tetemét pedig ne hagyják az állattartó telep, legelő környezetében, hanem a jogszabályban foglaltaknak megfelelően semmisítsék meg. Ellenkező esetben a területen hagyott tetemek a ragadozókat odacsábítják. A megelőzés kulcsa a gondos gazda folyamatos figyelme és jelenléte is.


 

A helyi vadásztársadalom egyes tagjai részéről többször elhangzott, hogy a farkas megjelenése óta drasztikusan csökkent a vadállomány. Ezzel szemben az elérhető hazai vadászati adatbázisok és statisztikák megyei adatai évtizedek óta a vadászható fajok folyamatos és jelentős emelkedését jelzik a gím-, őz-, muflon- és vaddisznóállományok esetében. A BNPI több tízezer felvételén a farkas jelenléte mellett a területen nagy számban élő vadállományt is detektálnak. Természetesen nem zárható ki, hogy a farkas jelenléte miatt a vadászható fajok egyedei is óvatosabbak lettek, így az ember számára is ritkábban észlelhetők. A ragadozók a gyenge, beteg egyedek gyérítésével hozzájárulnak az erdei életközösségek egészségének megőrzéséhez is.

Fotó: BNPI
Képalá: A farkasok és a nagyvadak látszólag megférnek egymás mellett

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.