2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Ózd

Fekete hegyoldalak és tavaszi virágok

Ha számokban fejezzük ki, szinte hihetetlennek tűnik az az élővilág, amely a Szentsimon és Uraj közötti hegyláncot gazdagítja. Az évente visszatérő tavaszi szárazfű-égetésnek ezek egy része áldozatul esik, a gyújtogató pedig rendre ismeretlen marad.

A napokban Bartha Csaba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) természetvédelmi őre is részt vett a tűzoltók oldalán a Szil-tető környékén felcsapott lángok oltásában. A beavatkozás ellenére összességében már megközelíti a 20 hektárt a Natura 2000-be sorolt  leégett terület. Pedig a védett virágok – tavaszi hérics, fekete- és leánykökörcsin – mellett már kinyílt a homoki pimpó és a bársonyos tüdőfű is, amelyek a felgyújtott térségben minden évben elpusztulnak.


Fotó: Lokál
A tüdőfű gyógyászati célokat is szolgál

– Uniós szinten is nagyon értékes ez a terület – nyilatkozta Bartha Csaba –, hiszen 28 védett növényfaj és közel 140 védett állatfaj található ezen az úgynevezett szálkaperjés helyen. Ebben az élővilágban okoz felbecsülhetetlen károkat a tűz, amely a felső rétegben öt centiméter mélyen akár a 800 Celsius-fokot is elérheti. A BNPI szakembereinek már látókörébe került egy gyanúsított, de idáig nem tudták tetten érni, ami szükséges lenne a feljelentéshez.

Fotó: Lokál
A tavaszi hérics egyetlen virága ötezer forintba kerül

Fotó: Lokál
Tavaszi héricsmező

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.