EUR: 322,45 Ft
CHF: 282,42 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Egyéb Ózd

Fekete hegyoldalak és tavaszi virágok

Ha számokban fejezzük ki, szinte hihetetlennek tűnik az az élővilág, amely a Szentsimon és Uraj közötti hegyláncot gazdagítja. Az évente visszatérő tavaszi szárazfű-égetésnek ezek egy része áldozatul esik, a gyújtogató pedig rendre ismeretlen marad.

A napokban Bartha Csaba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) természetvédelmi őre is részt vett a tűzoltók oldalán a Szil-tető környékén felcsapott lángok oltásában. A beavatkozás ellenére összességében már megközelíti a 20 hektárt a Natura 2000-be sorolt  leégett terület. Pedig a védett virágok – tavaszi hérics, fekete- és leánykökörcsin – mellett már kinyílt a homoki pimpó és a bársonyos tüdőfű is, amelyek a felgyújtott térségben minden évben elpusztulnak.


Fotó: Lokál
A tüdőfű gyógyászati célokat is szolgál

– Uniós szinten is nagyon értékes ez a terület – nyilatkozta Bartha Csaba –, hiszen 28 védett növényfaj és közel 140 védett állatfaj található ezen az úgynevezett szálkaperjés helyen. Ebben az élővilágban okoz felbecsülhetetlen károkat a tűz, amely a felső rétegben öt centiméter mélyen akár a 800 Celsius-fokot is elérheti. A BNPI szakembereinek már látókörébe került egy gyanúsított, de idáig nem tudták tetten érni, ami szükséges lenne a feljelentéshez.

Fotó: Lokál
A tavaszi hérics egyetlen virága ötezer forintba kerül

Fotó: Lokál
Tavaszi héricsmező

Kapcsolódó Cikkek