EUR: 313,29 Ft
CHF: 272,21 Ft
2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Ózd

Fekete hegyoldalak és tavaszi virágok

Ha számokban fejezzük ki, szinte hihetetlennek tűnik az az élővilág, amely a Szentsimon és Uraj közötti hegyláncot gazdagítja. Az évente visszatérő tavaszi szárazfű-égetésnek ezek egy része áldozatul esik, a gyújtogató pedig rendre ismeretlen marad.

A napokban Bartha Csaba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) természetvédelmi őre is részt vett a tűzoltók oldalán a Szil-tető környékén felcsapott lángok oltásában. A beavatkozás ellenére összességében már megközelíti a 20 hektárt a Natura 2000-be sorolt  leégett terület. Pedig a védett virágok – tavaszi hérics, fekete- és leánykökörcsin – mellett már kinyílt a homoki pimpó és a bársonyos tüdőfű is, amelyek a felgyújtott térségben minden évben elpusztulnak.


Fotó: Lokál
A tüdőfű gyógyászati célokat is szolgál

– Uniós szinten is nagyon értékes ez a terület – nyilatkozta Bartha Csaba –, hiszen 28 védett növényfaj és közel 140 védett állatfaj található ezen az úgynevezett szálkaperjés helyen. Ebben az élővilágban okoz felbecsülhetetlen károkat a tűz, amely a felső rétegben öt centiméter mélyen akár a 800 Celsius-fokot is elérheti. A BNPI szakembereinek már látókörébe került egy gyanúsított, de idáig nem tudták tetten érni, ami szükséges lenne a feljelentéshez.

Fotó: Lokál
A tavaszi hérics egyetlen virága ötezer forintba kerül

Fotó: Lokál
Tavaszi héricsmező

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.