2017. november 21., kedd
Olivér

Tech

Felismeri a betegségeket az izzadságelemző karkötő

A diabétesz és egyéb betegségek diagnosztizálását segítő, karon hordható izzadságelemző készüléket fejlesztettek ki amerikai kutatók.

A Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem szakemberei szerint a csuklószorítóra emlékeztető készülék begyűjti az izzadságot, elemzi annak molekuláris összetételét, majd okostelefonon keresztül továbbítja az eredményeket egy szerverre a további analízis és a diagnózis felállítása céljából. Mindez pillanatok alatt megtörténik. A bőrre tapadó rugalmas érzékelőkből és mikroprocesszorokból álló készülék stimulálja a verejtékmirigyeket, majd az elektromos jeleik alapján érzékeli a különböző molekulák és ionok jelenlétét. A szakemberek szerint a magas vércukorszint például a diabétesz jele lehet. A készülék ezenkívül az izzadság egyéb összetevőit – nátrium- és káliumionok, laktát – is kiértékeli, ami azt jelenti, hogy a műszerrel gyakorlatilag „az izzadság minden egyes összetevője mérhető”. Az okos karkötőt egyelőre még tesztelik, de az egyetem professzora szerint még az idén piacra dobhatják az izzadságelemzőt.


Kapcsolódó Cikkek

 • A kínai Tencent nagyobb, mint a Facebook

  A kínai Tencent nagyobb, mint a Facebook

  A kínai Tencent internetes technológiai holding piaci tőkeértéke az ázsiai vállalatok között elsőként lépte át az 500 milliárd dolláros határt és globális összevetésben már megelőzte a Facebook piaci tőkeértékét is.

 • Beszáll a drónbizniszbe a Huawei

  Beszáll a drónbizniszbe a Huawei

  Alacsony légtéri mobil adathálózati lefedettséget biztosító technológiát fejleszt a Huawei a drónok hasznosításában rejlő gazdasági potenciál kiaknázása érdekében – tájékoztatta az MTI-t a Huawei Wireless X Labs csütörtökön Londonban tett bejelentéséről a Huawei Technologies Hungary Kft.

 • Kémvibrátor rögzítette a felhasználók hangját

  Kémvibrátor rögzítette a felhasználók hangját

  Nem újkeletű ez a probléma, hiszen akadt olyan eset, amikor egy beltéri biztonsági kamerán keresztül kukkoltak, üzentek illetéktelenek egy fiatal lány lakásában. Ez az eset azonban még kínosabb az előző esetnél, ugyanis egy okosvibrátor a hozzá tartozó telefonos alkalmazás segítségével a felhasználók tudta nélkül rögzített minden hangot a használat közben.