2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb

Félmilliárd forinttal támogatja a kormány a szentgotthárdi templom felújítását

A kormány 535 millió forinttal támogatja a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-plébániatemplom felújítását, erről szerdán tartottak sajtótájékoztatót Budapesten.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, ebből a támogatásból befejeződhet Magyarország harmadik legnagyobb barokk templomának évek óta tartó, teljes körű a felújítása.


Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a Szentgotthárdon és környékén élő szlovén kisebbség kulturális és hitéleti tevékenysége erősíti a magyar nemzetet, és jótékony hatással van Magyarország és Szlovénia kapcsolatára is.

Az államtitkár a választókerület kisebb településeinek egyházi fejlesztéseiről elmondta, a csipkereki templom kilencmillió, a táplánszentkereszti plébánia négymillió forint támogatást kap felújításra, a szentpéterfai vörös nagytemplom tornyának felújítására szintén négymillió forintot, az őrimagyarósdi evangélikus egyházközség gyülekezeti termének felújítására pedig 1,5 millió forintot ad a kormány.


Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló arról beszélt, hogy a hivatalos statisztika szerint 2600, a közösség szerint 4000 tagú magyarországi szlovén kisebbség döntő többsége az osztrák-magyar-szlovén hármas határ térségében él. E közösség megmaradásának egyik legfontosabb eszköze az anyanyelvű hitélet, ezért a közösségnek is szívügye a szentgotthárdi katolikus templom, ahol minden hónapban tartanak szlovén nyelvű szentmisét.

A munkálatokról szólva ismertette: jelenleg a karzat felújítása zajlik, ezzel májusra készülnek el. A most megítélt támogatásból megtörténhet a főhajó teljes körű felújítása, megújulnak a mennyezeti freskók, a templomban lévő szobrok és a gyóntatófolyosó bútorai.

Rimfel Ferenc plébános az MTI-nek elmondta, a rekonstrukciós munkálatok számításaik szerint még legalább két évig tartanak.

Kitért arra: a templomhajó mennyezetén található az a híres – szintén restaurálásra váró – Dorfmeister-freskó, amely az 1664-es szentgotthárdi csatát örökíti meg. Érdekessége, hogy eredetileg Matthias Gussner festette meg a témát, ami később annyira megtetszett Dorfmeister Istvánnak, hogy ráfestette saját művét, így valójában egyedülálló módon két freskó van egymás fölött.

Emellett megújulhat a négy barokk mellékoltár és a szószék, valamint a templombelsőben található 32 intarziaberakásos pad is – mondta a plébános.

Az 1779-ben felépült barokk stílusú ciszterci Nagyboldogasszony-plébániatemplom felújítása 2008-ban kezdődött meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.