2017. november 21., kedd
Olivér

Külföld

Feltörték a dán védelmi minisztérium számítógépes rendszerét

Orosz hackerek tavaly és tavalyelőtt feltörték a dán védelmi minisztérium számítógépes rendszerét, és hozzájutottak a tárca alkalmazottjainak elektronikus levelezéséhez – közölte Claus Hjort Frederiksen védelmi miniszter. Az orosz vezetés kategórikusan visszautasította az állítást.

A tárcavezető a Berlingske című lapban és Ritzau hírügynökségben vasárnap megjelent interjújában beszélt erről. Hírügynökségek emlékeztetnek, hogy a NATO-tag Dánián kívül több nyugati ország, így az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is azzal vádolta Oroszországot, hogy hackertámadásokkal próbálja befolyásolni a választásokat.


A dán védelmi minisztérium hírszerző szolgálata egy korábbi jelentésében közölte, hogy “egy külföldi szereplő” kémkedett a dán hatóságok ellen, és hozzáfért nem bizalmas anyagokhoz. A jelentésben nem volt megnevezve a kémkedés mögött álló ország, de a védelmi miniszter az interjújában nevén nevezi Oroszországot.

“Ez a hackertámadás a hírszerző szolgálatokhoz vagy az orosz kormány központi elemeihez köthető. A távoltartásuk folyamatos harcot igényel” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint Oroszország “nagyon agresszív” magatartást tanúsít.


Frederiksen szerint azért tudták kivitelezni a kibertámadást, mert a tárcájánál nem védték kellőképpen a nem titkosított adatokat tartalmazó elektronikus levelezést, de – tette hozzá – azóta orvosolták ezt.

A Berlingske szerint a hackerek nem jutottak hozzá ugyan bizalmas információkhoz, de kárt okozhattak a dán hadseregnek, és a beszerzett információkat akár kémek beépítéséhez is felhasználhatják.

A kibertámadást végrehajtó csoport APT28 vagy Fancy Bear név alatt futott – ugyanez a hackercsoport hatolt be tavaly az amerikai Demokrata Párt szervereire.

A Kreml hétfőn kategorikusan visszautasította, hogy feltörték volna a dán hadsereg rendszerét. Mint Moszkvában fogalmaztak: Oroszország nem foglalkozik számítógépek feltörésével. Egyúttal a francia elnökválasztásra is utalva leszögezték, hogy a Kreml soha nem avatkozott be más országok választásaiba.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    A Baltimore melletti Towson bevásárlóközpontjának vendégeinek lesett az álla, amikor hosszas szemrevételezés után rájöttek, hogy a nagy feltűnést keltő bombázó divatos, rongyos farmere és pólója érzéki csalódás, egy tangán kívül csak némi festék takarja a testét.

  • Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Megjelent a Soroshoz közel álló politico.eu-n egy lista Brüsszel politikáját legbefolyásosabban alakító nőkről, amelyen az ötödik helyet csípte meg Soros alapítványának európai ügyekért felelős igazgatója, eggyel megelőzve egy uniós biztost, aki amúgy szintén Soros embere, miközben Soros szerint szó sincs arról, hogy beleszólna az európai ügyek menetébe.