EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,84 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Fókuszban a Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Magyarország Szabadkai Főkonzulátusával közösen Vajdasági Agrár- és Élelmiszeripari Konferencia 2017 címen szakmai fórumot rendezett Szabadkán. Az eseményen mintegy 200 magyar és szerb cégvezető vett részt, akik sikeres exportőröktől, valamint állami- és szakmai szervezetek képviselőitől jó példák és gyakorlatokon keresztül sajátíthatták el a sikeres exportálási folyamatokhoz szükséges tudást. Az esemény célja, hogy a meghirdetett Gazdaságfejlesztési Program forrásai a lehető leghatékonyabban kerülhessenek felhasználásra.

Az idei év áttörést jelent az anyaországi és a vajdasági magyar vállalkozások közti együttműködések tekintetében is, köszönhetően annak a 40 milliárd forintos támogatásnak, melyet a Magyar Kormány által indított Gazdaságfejlesztési Program keretében hívhatnak le a délvidéki magyar tulajdonú gazdasági társaságok. A források felhasználásával a helyi cégek képessé válnak modernizálni vállalkozásukat, bővíteni üzemi és gyártókapacitásukat, melyek új lendületet adnak a térség gazdasági felzárkóztatásához.


A Kereskedőház egyik kiemelt feladata, hogy konkrét gazdasági akciótervvel és a személyes kapcsolatok kialakítását lehetővé tevő intézményi infrastruktúra biztosításával járuljon hozzá a határ menti gazdasági együttműködésekhez, támogatva a Magyar Kormány nemzetpolitikai törekvésést. E cél elérése érdekében szervezte meg az MNKH Magyarország Szabadkai Főkonzulátusával közösen a Vajdasági Agrár- és Élelmiszeripari Konferencia 2017 című szakmai fórumot és konferenciát.

A rendezvény célja dinamizálni a személyes kapcsolatok kialakulását az anyaországi és vajdasági magyar vállalkozások között, azonosítani a konkrét üzleti lehetőségeket, valamint feltérképezni, mely területeken alakíthatók ki további üzleti együttműködések. Az eseményen sikeres exportőrök, valamint állami- és szakmai szervezetek előadásai során jó példák és gyakorlatok megismerésével sajátíthatták el a külpiacra lépéshez szükséges tudást és szakmai ismereteket a résztvevő vállalkozók.


,,A külképviseleti irodák révén az MNKH napi szintű kapcsolatokat ápol a helyi gazdaság legfontosabb szereplőivel, akikkel közös célunk hozzájárulni – a most megnyílt források felhasználásával – a vajdasági magyarság életszínvonalának növeléséhez, a régió megtartóerejének fokozásához. – fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Erősödő gazdasági kapcsolatok

Magyarország külgazdasági és külpolitikai törekvéseiben nagy hangsúlyt fektet a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának támogatására, ezen belül is a 250 ezer fős magyar lakosságot számláló Szerbia csatlakozására. A két ország közti kiváló együttműködést nagyszerűen reprezentálja, hogy Magyarország és Szerbia között 2016-ban közel 600 milliárd forint volt a kétoldalú kereskedelmi termékforgalom értéke, mely több mint 40 milliárd forintos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Tekintettel arra, hogy Szerbia hazánk legjelentősebb nyugat-balkáni partnere, az MNKH két külképviseleti irodát nyitott – Szabadkán és Újvidéken, melyek feladata a határokon átívelő gazdaságfejlesztés mellett a sikeres exporttevékenység megkezdéséhez szükséges tudás és kapcsolatrendszer biztosítása a magyar vállalkozások számára.

Együttműködő partnerünk a Magyar Nemzeti Kereskedőház.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel köszöntötte a násznépet Sneider Tamás újdonsült, ügyvéd felesége, amikor 2016 nyarán a Jobbikot addig kiszolgáló jogász hozzáment “a néppártosodás ökléhez”, vagyis a Roy becenevű egykori szkinhedvezérhez, akinek a lagzin is ez a becenév állt az ültetőkártyáján.