EUR: 309,21 Ft
CHF: 285,10 Ft
2017. június 23., péntek
Zoltán

Egyéb Szeged

Fontosabb a nemzeti érdek, mint az uniós irányelvek

Sikeresen lobbizott a kormánynál Szeged fideszes országgyűlési képviselője: visszavonták az alföldieknek nagy nehézséget okozó, akár több százezer forintba kerülő kútengedélyeztetési eljárást, az eddig befizetett pénzösszegek pedig visszajárnak.

Fellélegezhetnek a Csongrád megyei, Szeged környéki és szegedi gazdálkodók, az Orbán-kormány ugyanis ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy a nemzeti érdeket, a magyar lakosság szempontjait előrébb valónak tartja az Európai Unió sokszor életszerűtlen irányelveinél. Visszavonták azt a jogszabályt, mely alapján engedélyeztetni kellett volna a háztartási célú kutakat. B. Nagy László, Szeged fideszes parlamenti képviselője kulcsszerepet játszott abban, hogy ez a kedvező döntés megszülessen.

Komoly felháborodást okozott ugyanis az a tavalyi kormányrendelet, amely szerint fennmaradási engedélyért kellett folyamodni a több évtizede használt háztartási kutak esetében. A legnagyobb problémát a műszaki szakvélemény elkészítésének ára jelentette, de egy kút megszüntetése is tetemes költséggel járt volna. A Szegedet és a Homokhátságot az országgyűlésben képviselő B. Nagy László tájékoztatta a problémáról Orbán Viktor miniszterelnököt, így talált megoldást a kormány a vidékiek problémájára.

– A most bölcsen visszavont kormányrendelet az Európai Unió által a tagállamok részére ajánlott vízvédelmi direktívák alapján készült. A Belügyminisztérium az önkormányzatok jegyzőit hatalmazta fel a végrehajtásra. 2017 elején viszont kiderült, mindez hatalmas terhet ró a vidékiekre, a falvakban, a tanyákon élőkre. A kutak műszaki terveztetése, lajstromba vétele, engedélyeztetése 100–400 ezer forint közötti összegbe kerülhetett volna. Pánikhangulat alakult ki, mert országosan legalább százezer ilyen kút van. A Dél-Alföldön ezek a harminc-negyven éve fúrt kutak sokáig a vezetékes ivóvizet helyettesítették, azaz gyakorlatilag az életben maradás feltételének számítottak, de jelentős szerepet játszottak a kertészkedésben is – magyarázta el a Lokál Extra Szegednek B. Nagy László.

A fideszes honatya választói visszajelzései alapján arra jutott, hogy a kialakult helyzet tarthatatlan. Január végén találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, s előadta, lépni kell, mert a döntés logikátlan és szembemegy a magyar vidék hagyományaival. Később újból lehetősége nyílt egy hosszabb beszélgetésre a kormányfővel, amikor megegyeztek arról, hogy valóban módosítás szükséges.

A pénz visszajár

B. Nagy László örömmel számolt be lapunknak arról, hogy azoknak sem kell aggódniuk, akik már kifizették a műszaki szakvélemény, az engedélyeztetés összegét. A vonatkozó rendelet miatti költségeket ugyanis teljes mértékben visszafizeti az állam, azaz senkit nem érhet kár.

– A miniszterelnök úr szerint békén kell hagyni az embereket, a magyarok nem járhatnak rosszul, azaz a korábbi állapotok helyreállítását tartotta a legmegfelelőbb lépésnek. Ennek eredményeként a kormány hatályon kívül helyezte a korábbi rendeletet, hiszen egyértelmű, hogy a nemzeti érdekek fontosabban az uniós direktíváknál – fogalmazott a képviselő.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.