EUR: 323,58 Ft
CHF: 287,70 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Ózd

Forrásvizes kérdőjelek

A hegyvidékek – különösen a Bükk és a Mátra – bővelkednek felszíni forrásokban, amelyekből nagyon sokan fogyasztanak. Azonban felmerül a kérdés: a garantáltan vegyszermentes víz ivóvíz-e, netán veszélyes az egészségre?

Domaházán a Tő-völgy forrását sok évtizede csővezetékkel juttatják el a község központjába, ahonnan szinte a fél falu fogyasztja. Ők szerencsés helyzetben vannak, mert a vezetékes ivóvízzel közös ez a vízbázis, ezért az ÉRV Zrt. szakemberei háromhavonta vesznek vízmintát, és küldik azt laborvizsgálatra – tudtuk meg Elek István polgármestertől.


Próbáltunk utánanézni a többi felszíni víznyerőhely minőségének is. Bélapátfalván, Csernelyen, Borsodnádasdon, Egercsehin, Putnokon, Hangonyban is folyik a forrásvíz, míg a Domony-völgy melletti Petőfi-forrásnál rendszeresen sokan várakoznak, hogy megtöltsék edényeiket.

Fotó: Lokál
A Bélkő lábánál fakadó források vizét már a ciszterci szerzetesek is itták

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalától kaptunk választ kérdéseinkre. Ebből kiderül, hogy „Magyarországon jelenleg a forrásvizek minőségének vizsgálatára vonatkozóan nem áll rendelkezésre jogi szabályozás”. Az emberi fogyasztásra szánt forrásvíznek ennek ellenére tartósan meg kell felelnie a kormányrendeletbe foglalt paramétereknek, illetve az ott feltüntetett határértékeknek. Csakhogy utóbbi a vízforrás természetéből adódóan szinte lehetetlen, amiben a lehullott csapadék ingadozása mellett olyan tényezők is közrejátszanak, mint az élőhely megléte és a biológiai tényezők. A forrásvizek mindegyike védelem alatt áll, ám nem biztos, hogy azok minden esetben megfelelnek az ivóvízzel szemben támasztott követelményeknek. Rendszeres vízvizsgálati eredmények hiányában az adott forrásvíz fogyasztásának kockázata attól függ, hogy védett vízadó rétegből származik-e, van-e a víznyerő területen hulladéklerakás, mezőgazdasági vagy ipari tevékenység, állati vagy emberi eredetű fekáliás szennyezés. Amennyiben egyértelmű a szennyezés kockázata, a víz fogyasztása akkor sem javasolt, ha az aktuális vízeredmények megfelelőek. Ha kiépítik a kifolyót, vagy azt ellátják „gyógyhatású” jelzővel, abban az esetben a terület tulajdonosának „nem ivóvíz” feliratú tájékoztató táblát kell kihelyeznie.


Fotó: Lokál
Kellemes íz és hőmérséklet, garantált vegyszermentesség

A tapasztalatok szerint a források szennyeződése összefügg a csapadékmennyiséggel. A helyszínen tájékoztatni kell a lakosságot arról, hogy a vizet a közegészségügyi hatóság nem ellenőrzi, azért fogyasztása nem javasolt.

fotó: Lokál
A Petőfi-forrásnál gyakori a sorban állás

Dr. Kovács Mária főosztályvezető arról is tájékoztatta a Lokál Extrát, hogy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet szerint beépítésre szánt területen a lakosság által fogyasztott forrásvizekre vonatkozóan a járási hivatalok 2017-ben felmérést végeznek, aminek során vízminta-vételezés és laboratóriumi vízminőség-vizsgálat is történik.

Fotó: Lokál
Mályinkán pisztrángos tavat táplál a források vize

Kapcsolódó Cikkek