2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Zalaegerszeg

Futás az autistákért

Sajnos hazánkban nagyon nehéz megjósolni egy autista ember életútját, hiszen a betegséget 1943 óta jegyzik önálló kórképként, ám csupán az elmúlt évtizedekben alakultak ki erre szakosodott intézmények.

Az Autisták Védőotthonában, Boncodföldén jelenleg 12 ellátottat gondoznak, míg Zalaegerszegen is támogatják a sérülteket nevelő családokat, mondta el lapunknak Jakab Marian, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány kuratóriumi elnöke.


– Milyen céllal hívta életre a programokat az alapítvány?

– Minden megmozdulás, akár egy flashmob is egyfajta figyelemfelhívás arra, hogy az autisták köztünk élnek, és ez a társadalom számára az elfogadást népszerűsíti. A programokon befolyt összeget minden esetben az otthon és az alapítvány működtetésére fordítjuk. Azt is kiemelném, fontos, hogy ne alkossunk előítéleteket, hanem először is ismerjük meg a betegséget, valamint magukat az autista embereket. A közös szabadidős események nagyon jó alkalmak erre. Mivel az autizmus tulajdonképpen egy spektrumzavar, nem mindig mutatkoznak látványos tünetek, van, akinél csak kisebb modorosság alakul ki, ami félreértésre adhat okot. Bőven van még mit tennünk ez ügyben!


– Mennyire megoldott a sérülteket nevelő családok helyzete?

– Nem könnyű. Sokan élnek ma családban, azonban ha megreped a védőháló, vagy felnőtté válnak, nem egyszerű a helyzet. Kevés az az autizmusspecifikus szociális intézmény, ahol felnőtt autistákat látnak el, csak a független intézményekben bízhatunk. Az oktatás terén sem túl fényes a helyzet. A betegség sajnos megnehezíti a családok életét. Azt gondolom, mindez össztársadalmi probléma, és nem emberségből, humánumból kell foglalkozni ezzel a helyzettel, hanem megoldani és lehetőséget teremteni a jövőre nézve. Például jó lenne megvalósítani, hogy egy autista sérültet nevelő anyukának ne kelljen feltétlenül otthon maradnia, munkába állhasson, ehhez iskolákra, óvodákra, intézményekre volna szükség.

Április 8-án indul  a start Fotó: Szervező


Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány április 8-án futást/biciklizést szervez a hagyományos Zalaegerszeg–Boncodfölde útvonalon. A célhelyszín területén, Boncodföldén színes programokkal várják a résztvevőket, lesz főzőverseny, ugrálóvár, kézművesstand, játszóház, Göcsej Kutya Klub-bemutató, korongozás, érzékenyítő programok.

Kapcsolódó Cikkek