2018. március 20., kedd
Klaudia,

Egyéb III.kerület

Gát épül a Római-parton

A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy a római-parti gát Duna-part menti megépítését támogatja, hangsúlyozva, hogy nem változik a partszakasz alapvető funkciója és jellege.

Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek szakértői vélemények alapján azt javasolták, hogy „a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén épüljön meg”. A testület 19 kormánypárti igen szavazattal, 2 nem szavazat ellenében (LMP és Párbeszéd) és 4 – többek között jobbikos – tartózkodás mellett döntött a part menti nyomvonal mellett. Az MSZP és a DK politikusai nem voksoltak semmire.


A tervek szerint ilyen lesz a római parti gát

A javaslat elfogadása előtti vitában Szeneczey Balázs kijelentette, a javaslatban szereplő nyomvonalon a gát megfelelő védelmet nyújt majd a város egyik legszebb és legsűrűbben lakott területének.

A parton épül meg a gát, de így is kevesebb fát kell kivágni, mint a Nánási-Királyok útján kellene ( Fotó: Sáfár Tibor)

Wertán Zsolt, az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. ügyvezető igazgatója a budapesti műszaki egyetem két, egymással párhuzamos nyomvonalat összehasonlító elemzését ismertette. Elmondta, az árvízvédelem mind a két esetben megoldható, és megközelítőleg egyforma hosszúságú, valamint magasságú védművet igényelne a két területen, ugyanakkor a parttól távolabbi gát a természetben történő nagyobb beavatkozással járna, és többe kerülne. Míg a part menti mobilgát 18 milliárd forintba kerülne, addig a másik védmű 25 milliárdba, ráadásul ebben az esetben a parti épületek védelme további költségekkel járna.


A Nánási, Királyok útja védmű 7 milliárd forinttal többe kerülne a római parti mobilgátnál, ráadásul ebben az esetben a parti épületek védelme további költségekkel járna. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.