2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb III.kerület

Gát épül a Római-parton

A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy a római-parti gát Duna-part menti megépítését támogatja, hangsúlyozva, hogy nem változik a partszakasz alapvető funkciója és jellege.

Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek szakértői vélemények alapján azt javasolták, hogy „a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén épüljön meg”. A testület 19 kormánypárti igen szavazattal, 2 nem szavazat ellenében (LMP és Párbeszéd) és 4 – többek között jobbikos – tartózkodás mellett döntött a part menti nyomvonal mellett. Az MSZP és a DK politikusai nem voksoltak semmire.


A tervek szerint ilyen lesz a római parti gát

A javaslat elfogadása előtti vitában Szeneczey Balázs kijelentette, a javaslatban szereplő nyomvonalon a gát megfelelő védelmet nyújt majd a város egyik legszebb és legsűrűbben lakott területének.

A parton épül meg a gát, de így is kevesebb fát kell kivágni, mint a Nánási-Királyok útján kellene ( Fotó: Sáfár Tibor)

Wertán Zsolt, az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. ügyvezető igazgatója a budapesti műszaki egyetem két, egymással párhuzamos nyomvonalat összehasonlító elemzését ismertette. Elmondta, az árvízvédelem mind a két esetben megoldható, és megközelítőleg egyforma hosszúságú, valamint magasságú védművet igényelne a két területen, ugyanakkor a parttól távolabbi gát a természetben történő nagyobb beavatkozással járna, és többe kerülne. Míg a part menti mobilgát 18 milliárd forintba kerülne, addig a másik védmű 25 milliárdba, ráadásul ebben az esetben a parti épületek védelme további költségekkel járna.


A Nánási, Királyok útja védmű 7 milliárd forinttal többe kerülne a római parti mobilgátnál, ráadásul ebben az esetben a parti épületek védelme további költségekkel járna. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.