2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb III.kerület

Gát épül a Római-parton

A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy a római-parti gát Duna-part menti megépítését támogatja, hangsúlyozva, hogy nem változik a partszakasz alapvető funkciója és jellege.

Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek szakértői vélemények alapján azt javasolták, hogy „a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén épüljön meg”. A testület 19 kormánypárti igen szavazattal, 2 nem szavazat ellenében (LMP és Párbeszéd) és 4 – többek között jobbikos – tartózkodás mellett döntött a part menti nyomvonal mellett. Az MSZP és a DK politikusai nem voksoltak semmire.


A tervek szerint ilyen lesz a római parti gát

A javaslat elfogadása előtti vitában Szeneczey Balázs kijelentette, a javaslatban szereplő nyomvonalon a gát megfelelő védelmet nyújt majd a város egyik legszebb és legsűrűbben lakott területének.

A parton épül meg a gát, de így is kevesebb fát kell kivágni, mint a Nánási-Királyok útján kellene ( Fotó: Sáfár Tibor)

Wertán Zsolt, az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. ügyvezető igazgatója a budapesti műszaki egyetem két, egymással párhuzamos nyomvonalat összehasonlító elemzését ismertette. Elmondta, az árvízvédelem mind a két esetben megoldható, és megközelítőleg egyforma hosszúságú, valamint magasságú védművet igényelne a két területen, ugyanakkor a parttól távolabbi gát a természetben történő nagyobb beavatkozással járna, és többe kerülne. Míg a part menti mobilgát 18 milliárd forintba kerülne, addig a másik védmű 25 milliárdba, ráadásul ebben az esetben a parti épületek védelme további költségekkel járna.


A Nánási, Királyok útja védmű 7 milliárd forinttal többe kerülne a római parti mobilgátnál, ráadásul ebben az esetben a parti épületek védelme további költségekkel járna. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.