EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Sopron

Gyalogtúra indul Sopronból

Bencze Ilona szerint fontos a harmónia
Fotó: Moksa

10 ember, 10 km, 10 Moksa Csepp – ez a mottója annak a gyalogtúrának, amely május 1-jén indul Sopronból, a Wesselényi utca 18.-ból. A kezdeményezés kitalálójával, Bencze Ilonával beszélgettünk.

– Mi a fő üzenete a Moksa Gyalogtúrának?
– Gyakorlatilag tíz éve foglalkozom emberek napi problémáival, és azt tapasztaltam, hogy sokan nem törődnek magukkal. Nincs rá idejük, mondják, és sajnos akkor jön az első szikra, amikor már megvan a baj vagy a tünet. Tünet mint fizikai elváltozás a testben. A gyalogtúra üzenete az, hogy nem csak a karriert, a családot, a pénzügyi lehetőséget kell lépésről lépésre építeni, magunkra is kell idő, hogy lépésről lépésre, a változással teremthessük meg az egyéni és társas boldogságunkat, a harmóniát.
– Hogyan található meg a harmónia ?
– A harmóniához sok apró lépéssel juthatunk el. Az első, hogy találjuk meg önmagunkban azt, amire születtünk. Sokan hiszik azt, hogy valamiféle törvény vagy elrendeltetés alapján élik életüket a világban. Ám nekik is van lehetőségük a változtatásra, akár minden pillanatban. Miért ne lenne lehetséges ez a boldogságunkkal is? Lehetséges, csak megengedőnek kell lenni magunkkal.


– Ki vehet részt a gyalogtúrán, mi a táv és az útvonal?
– Bárki jöhet. Várjuk azok jelentkezését, akik keresnek valamit, keresik önmagukat, keresik különféle kérdéseikre a választ. A táv pedig változó: egy-egy csoport tíz kilométeres távokon halad, de ez is változhat, mert függ a települések távolságától. Lényeg, hogy tíz kilométernél ne gyalogoljanak kevesebbet a résztvevők. Az útvonal Soprontól Záhonyig tart. Hogy ez egyenes vonalú haladási irány lesz-e, vagy sem, azt majd a lehetőségek döntik el.
– És végül árulja el, mi az a Moksa?
– A Moksa Csepp gyakorlatilag olyan segítség, mankó, támasz, amellyel az ember belső világa változhat. Abba az irányba, ahol létrejöhet a harmónia. Úgymond a természet által nyújtott értékek találhatók meg benne. Képes megújítani és változtatni.

Bencze Ilonáról, a Moksa Csepp kitalálójáról
Bencze Ilona elég nehéz gyermekkora után mindig is tanulni akart, és tenni az emberekért. Tanárként fejezte be iskolai pályafutását, amikor a nagybetűs élet iskolája kezdődött meg számára. Kétgyermekes anyuka, aki hisz abban, hogy az ember tehet önmagáért.

Bárki részt vehet május 1-jén a gyalogtúrán
Fotó: Moksa

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.