2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

Gyerekeket erőszakoltak az ENSZ-békefenntartói

Srí Lanka-i ENSZ-békefenntartók több gyermeket rendszeresen megerőszakoltak és szexuálisan kihasználtak Haitin 2004 és 2007 között – derült ki egy kiszivárgott ENSZ-jelentésből, amelynek részleteit az AP amerikai hírügynökség hozta nyilvánosságra szerdán. Bár a bűntényeket egyértelmű bizonyítékok támasztották alá, végül senkit nem vontak felelősségre.

A világszervezet békefenntartó kontingense – mintegy 900 Srí Lanka-i kéksisakos – 2004-ben érkezett Haitire, hogy segítsen stabilizálni az országot a Jean-Bertrand Aristide volt elnök elűzését követő káoszban. 2007-ben az ENSZ-hez több panasz is érkezett a Srí Lanka-i katonák és haiti gyerekek közötti “gyanús kapcsolatokról”. Az ENSZ vizsgálatot indított: interjút készített kilenc áldozattal és több szemtanúval is. Megállapították, hogy 2004 vége és 2007 októbere között a Srí Lanka-i kontingens legalább 134 tagja szexuálisan bántalmazott legalább kilenc gyermeket Haitin. A vizsgálat lezárulta után 114 Srí Lanka-i békefenntartót hazarendeltek, de a bűntények miatt senki ellen nem indult eljárás.


Az AP hírügynökség tényfeltáró vizsgálatában megállapította, hogy az utóbbi 12 évben az ENSZ-missziók során világszerte csaknem 2000 olyan eset fordulhatott elő, amikor békefenntartók vagy más ENSZ-alkalmazottak gyaníthatóan szexuális visszaéléseket követtek el. Ez a szám az AP szerint arra utal, hogy a probléma sokkal nagyobb, mint azt korábban gondolták. A hírügynökség által feltárt esetek között több mint 300-ban gyerekek voltak az áldozatok, de az elkövetők közül nagyon keveset ítéltek börtönbüntetésre.

Jogilag a világszervezetnek meg van kötve a keze, mert nincs hatásköre ítélkezni a békefenntartók felett, akik ellen csak hazájuk indíthat bírósági eljárást. Az AP próbálta felderíteni, hogy a békefenntartókat felajánló egyes országokban milyen következményekkel jártak a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos panaszok, de csak nagyon kevés állam volt hajlandó erről nyilatkozni. Azokban az esetekben, ahol valakivel szemben büntetés született, az elítélt nevét nem hozták nyilvánosságra.


Márciusban António Guterres ENSZ-főtitkár bejelentette, hogy új intézkedéseket vezetnek be az ENSZ-békefenntartók és más alkalmazottak által elkövetett szexuális bűncselekmények elleni fellépés érdekében. Csakhogy több mint tíz évvel ezelőtt a világszervezet már tett ugyanilyen ígéreteket, de a reformok a gyakorlatban nem valósultak meg, amit a legnyilvánvalóbban éppen a 2004 és 2007 között Haitin elkövetett súlyos és széles körű visszaélések bizonyítanak – mutatott rá az AP.

Kapcsolódó Cikkek

 • Én vagyok Bruce Lee!

  Én vagyok Bruce Lee!

  A 8 éves Ryusei Imai bármennyire is hihetetlen, de kisbaba kora óta rajong a legendás Bruce Lee-ért. A japán kisfiú eltökélt szándéka, hogy egyszer olyan híres és hatalmas harcművész lesz, mint példaképe, ezért naponta több órát edz és tanul, na és persze a “kis sárkány” filmjeit is rongyosra nézi.

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.