EUR: 323,51 Ft
CHF: 287,79 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Gyújtogattak Párizsban a választások után – Videó!

Emmanuel Macron független centrista politikus végzett az első helyen – a voksok 23,75 százalékával – a franciaországi elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában.

A francia elnökválasztáson független jelöltként induló Emmanuel Macron /Fotó: MTI/EPA/Eddy Lemaistre

A második helyen – 21,53 százalékkal – Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje végzett, így ők ketten jutottak be a második fordulóba, amelyet május hetedikén tartanak.


Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje /Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a végső küzdelemben a papírforma Macron mellett szól, mivel neki sokkal nagyobb tartalékai vannak a második fordulóra, ám a kampány még szűkíthet a jelöltek közötti különbségen.

/Fotó: MTI/AP/Kamil Zihnioglu

Az eredményhirdetést követően Párizsban egy mindegy 300 fiatalból álló tömeg, köztük anarchista és antifasiszta csoportok, a Bastille téren rendezett tüntetést, felbőszülve az első forduló eseményein.

Az egyik szervező hangosbemondón mindenkit arra hívott fel, hogy jöjjön tüntetni „Marine és Macron ellen”. A tömeg a rendőrökkel is összecsapott, palackokkal és petárdákkal dobálták a rendfenntartókat, pár benzines palack is repült feléjük. A résztvevők több autót is felgyújtottak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagy Viktor: A lelkiismeret nem a lúzereké

  Nagy Viktor: A lelkiismeret nem a lúzereké

  Épp a Legyetek jók, ha tudtok próbáján értük utol Nagy Viktort, az Újszínházban színpadra állított Bizánc rendezőjét. A darab kapcsán beszélgettünk lelkiismeretről, bátorságról és lúzerségről és arról, hogy miért aktuális ma is Konstantin császár története, és az miért mutat túl napjaink muszlim-kérdésén.

 • Sportos Télapók

  Sportos Télapók

  Télapónak öltözött futók lepték el hétvégén Budapestet, ahol a tizenötödik alkalommal rendezték meg a jótékonysági Mikulás Kocogás versenyt.

 • Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  A pince tulajdonosa ezt a bort azoknak ajánlja, akik művészi módon húzzák ki a dugót a palackból, úgy kínálják , mint ajándékot az érzékeknek és elegáns mozdulattal forgatják a poharat.

 • Tovább nő a családok támogatása

  Tovább nő a családok támogatása

  Jövőre minden eddiginél több forrást fordít a kormány a családokra, és további jelentős lépések várhatók, amennyiben a magyar emberek a nemzeti konzultáción megerősítik a kormány elképzeléseit.