2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Békéscsaba

Hamupipőke-történettel zárul az évad

Ismét új, bár az évad utolsó bemutatójára készül a Jókai Színház. Az üvegcipőt a józsefvárosi Hamupipőkeként emlegetik, a jóság, a tisztaság és az áhítat játéka.

A darabot Molnár Ferenc írta 1924-ben, az ihletet valószínűleg a szerző második házassága adta, ugyanis feleségül vette Fedák Sárit, a kor népszerű színésznőjét, de már a házasság előtt más nőbe lett szerelmes: Darvas Lilibe, aki szintén színésznő, és a vígszínházi bemutatón Irmát, a cselédlányt játszotta.


A szerző saját életéből vette a mű meghatározó szereplőit, hiszen Fedák Sári megfelelője Adél, a környék korosodó, köztiszteletben álló, szerény vagyonnal rendelkező panziótulajdonosa, Darvas Lilié pedig Irma, az álmodozó, rongyos kis cselédlány. Ő maga Sipos Lajosként, idősödő bútortervező rajzolóként jelenik meg a darabban.

Fotó: Jókai Színház
Az évad utolsó bemutatójára készül a Jókai Színház. Czitor Attila (középen) és Földesi Ágnes (jobbra) főszerepet játszik a darabban.

 

Molnár Ferenc remekműve a XX. század elején játszódik, Sipos Lajos műbútorasztalos és egy cseléd, Szabó Irma minden akadályt elsöprő szerelmének megható története. Költészet, humor, megoldhatatlannak tűnő akadályok, összeomló és felépülő kapcsolatok szövik át a fordulatos vígjátékot. A bolondos Irma, vagyis a józsefvárosi Hamupipőke álomvilágban él, amelyben csak Sipos úr létezik, akinek a csitri mindent elnéz, cserébe a reményért, hogy egyszer kölcsönös lesz a szerelem.

A darabot Tege Antal rendezi, a főbb szerepekben Bartus Gyulát, Nagy Erikát, Földesi Ágnest, Czitor Attilát és Komáromi Anettet láthatja a közönség. A bemutató a tervek szerint május 12-én lesz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.