EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Külföld

Hatalmas metamfetamin szállítmányt foglalt le a rendőrség

Minden eddiginél nagyobb, 903 kilogrammos metamfetamin szállítmányt foglalt le az ausztrál rendőrség Melbourne-ben, és őrizetbe vett két drogcsempészt.

Neil Gaughan, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes parancsnoka elmondta szerdai sajtótájékoztatóján, hogy a mintegy 680 millió amerikai dollárt (csaknem 200 milliárd forint) érő drogot egy raktárépületben tároltak becsomagolt padlódeszkák közé rejtett dobozokban, összesen csaknem nyolcmillió tablettát.


Drogcsempészet gyanújával őrizetbe vettek két ausztrál férfit, akiket elmarasztaló ítélet esetén akár életfogytig tartó börtönre is ítélhetnek. További két gyanúsítottat még keres a rendőrség.

Gaughan nem részletezte, hogy honnan érkezet a drog, csak annyit mondott, hogy “valahonnan Ázsiából”. Egyes hírügynökségek viszont úgy tudják, hogy Kínából.


Michel Keenan igazságügyi miniszter méltatta is ezzel összefüggésben a kínai drogellenes hivatalt, amely – mondta – eddig majdnem nyolc tonna kábítószer kivitelét akadályozta meg a szigetországba. Ausztrália az egyetlen olyan nyugati ország, amelynek van Kínával közös drogellenes akciócsoportja kantoni központtal.

Ausztráliában mindössze 23 millió ember él, ennek ellenére kifizetődő piac a drogcsempészek számára, mivel az ottani kábítószer-élvezők kínálják a drogért a legmagasabb árat a világon. Keenan szerint akár nyolcvanszor többet fizetnek a szintetikus drogért, mint Kínában.

A minden idők eddigi legnagyobb ausztrál metamfetamin-fogása 2014 novemberében volt, akkor 880 kilogramm ilyen kábítószert foglaltak le Sydneyben.

A metamfetamin tartós használata akár agykárosodást is okozhat, más szintetikus kábítószerekhez hasonlóan egyre népszerűbb Ausztráliában is, és ma már a legtöbbet használt drog az országban. Keenan úgy fogalmazott, hogy a szintetikus kábítószer fogyasztás robbanásszerű növekedést mutatott az elmúlt években, és rohamos terjedése a legkomolyabb “járvány” az ország történelmében.

Kapcsolódó Cikkek