EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,84 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Külföld

Havonta gyilkolnak az iszlamisták

Idén már negyedik alkalommal történt iszlamista terrorcselekmény Európában. A februári párizsi, a márciusi londoni támadás után áprilisban Stockholmot és Dortmundot is csapás érte.

Lassan egész Európa retteg, ugyanis havonta történnek támadások a kontinensen: legutóbb április 7-én  Stockholmban, 11-én pedig Dortmundba csaptak le. A svéd fővárosban kamion hajtott a tömegbe egy zsúfolt sétálóutcában. A támadásban négy ember vesztette életét, többen súlyosan megsérültek. A merénylettel egy 39 éves üzbég állampolgárt, Rakhmat Akilovot gyanúsítják. A férfi – aki illegális migránsként tartózkodott az északi országban – beismerte tettét. A kamionban egy pokolgépet is találtak, ami szerencsére nem robbant fel.


Idén ez már a negyedik támadás, ami európai nagyvárost érintett. Február 3-án a párizsi Louvre előtt egy egyiptomi férfi Allah akbar! felkiáltással rátámadt egy katonára, mert az a gyanúsnak ítélt csomagjaival nem akarta beengedni őt a múzeumba. A férfit meglőtték, a katona könnyebb sérüléseket szenvedett. Március 22-én Londonban egy iszlamista merénylő terepjáróval hajtott a Westminster hídon békésen sétáló járókelők közé, majd több késszúrással meggyilkolt egy rendőrt. A támadás során a gyilkossal együtt öten haltak meg, valamint ötvenen szenvedtek könnyebb-súlyosabb sérüléseket.

Legutóbb Dortmundban a Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt robbantottak fel három csőbombát. Lapzártánkkor még ismeretlen, de a gyanú szerint iszlamista hátterű merénylők a BVB Dortmund futballcsapat busza mellett robbantottak, amikor a csapat az AS Monaco elleni hazai BL-elődöntőre utazott volna. A robbanások lángba borították a busz jobb oldalát, a berobbanó üvegszilánkoktól megsérült Marc Bartra, a BVB spanyol védője, neki a csuklója is eltört, a csapat többi tagja megúszta, a buszt biztosító egyik motoros rendőr szenvedett még sérülést.


Dortmund, 2017. április 11.
A Borussia Dortmund német labdarúgócsapat megrongálódott busza Dortmundban 2017. április 11-én, miután robbanások történtek a jármű közelében az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntő mérkőzés előtt. Sajtóértesülések szerint a csapat egyik védője, Marc Bartra megsebesült a detonációkban. (MTI/AP/DPA/Carsten Linhoff)

Dortmund, 2017. április 12.
Nuri Sahint, Marcel Schmelzert és Sven Bendert, a Borussia Dortmund német labdarúgócsapat játékosait (b-j) kísérik el rendőrök a csapat buszától Dortmundban 2017. április 11-én, miután három robbanás történt a jármű közelében az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntő mérkőzés előtt. A csapat egyik védője, Marc Bartra megsebesült a detonációkban, a mérkőzést elhalasztották. (MTI/EPA)

Sajtóértesülések szerint a merénylet helyszínén levelet találtak. „Allah, a Könyörületes és Irgalmas nevében” lettek célpontok „Németország és más, az Iszlám Állam ellen keresztesháborút folytató országok” sportolói, hírességei, mert a német hadsereg Tornado vadászgépei muszlimok megölésében vesznek részt. Ezért felkerültek a „halállistára”. A levélfenyegetés visszavonásának feltétele a harci gépek kivonása a térségből, valamint a németországi Ramsteinben működő amerikai légi támaszpont bezárása. Ez volt a kiinduló bázisa több, az Iszlám Állam által uralt területet célzó dróntámadásnak is.

Stockholm, 2017. április 8.
Gyászolók virágokat helyeznek egy fémkordonra a svéd főváros központjában 2017. április 8-án, miután előző nap egy teherautó nagy sebességgel egy sétálóutca járókelői közé hajtott, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött. A támadásban legalább négy ember életét vesztette és tizenöten megsebesültek. (MTI/EPA/Jonas Ekstromer)

 

Keresztényeket gyilkoltak Egyiptomban

Néhány óra különbséggel két terrortámadás is történt Egyiptomban a keresztények egyik legfontosabb ünnepén, a húsvéti nagyhét kezdetét jelző virágvasárnapon. Az első csapás vasárnap délelőtt történt a Kairótól északra lévő Tanta városában található Szent György-templomban, ahol a lapzártánkig érkezett információk szerint 26-an haltak meg és 71 volt a sebesültek száma. Pár órával később egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Alexandriában. A szélsőséges hat embert megölt és további 21-et megsebesített.

MTI/EPA/Haled el-Fiki

Kapcsolódó Cikkek