EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Sopron

Henna kerül a hajra

Az országban is különleges az a hajfestési mód, amilyet Horváth Gabriella alkalmaz. A soproni fodrászmester évek óta foglalkozik hennázással, jelenleg saját hajfestékének engedélyeztetése zajlik.


– Huszonkét éve kezdtem a fodrászszakmát és hat éve ismerkedtem meg a természetes hajfestéssel, hajápolással. Ez az eljárás természetesen egészen más, mint a kémiai. A hajszálak teljesen épek, sérülésmentesek maradnak, a szín kívülről vonja be a hajszálakat – kezdett bele Horváth Gabriella, amikor a növényi hajfestés után érdeklődtünk.


Egyre többen választják a hennázást
Fotó: Robika J Studio

Gabi elmondta, hogy a vendég saját hajszíne a meghatározó. Világosítani, ami a hajszál roncsolásával jár, nem lehet, az ősz szálakat viszont akár teljesen el lehet vele fedni.
– A hennázás több ezer éve bevált hajfestési módszer. Sokan otthoni maceraként tekintenek rá, nekünk azonban már rutinmunka. Tulajdonképpen a régi módszert ötvöztük a modern frizurakészítési technikákkal, és a legtöbb színt ugyanolyan kényelmesen és rövid idő alatt készítjük el, mint a kémiai festéseket. Néhányan korlátozva érzik magukat a színek kiválasztásánál, de én inkább a lehetőségeikre hívom fel a figyelmet – mesélte a fodrászmester. – Többen kompromisszumokra is hajlandók, hogy elkerüljék a vegyi festékeket. Várandósság alatt és a gyermekek megszületése után a nők tudatosabban tekintenek magukra, így sokan ebben az időszakban térnek át a természetes anyagok használatára. Vegyi festékre allergiás reakció saját vendégemnél nem alakult ki, de amióta ezen a területen tevékenykedem, többen is megkerestek, hogy emiatt váltanának. Amikor a vendégeink nagy százalékban tértek át a növényi hajfestésre, kiderült, hogy a kémiai festés után sokan tapasztaltak viszketést, száraz, húzódó fejbőrt, korpásodást, irritált érzést.

Gabi nem csak a munkahelyén törekszik a természetességre
Fotó: Robika J Studio

Horváth Gabi nem csak a munkájában szereti a természetességet, az életmódját is apránként kezdte megváltoztatni. – A környezetbarát életmóddal és az egészséges ételekkel kezdődött minden. Otthon már tíz éve kizárólag természetbarát mosó- és takarítószereket használok, és ez az üzletben is így van. A sok természetes és egészséges megoldás egy idő után a szakmámban is változtatásra késztetett. A megannyi vegyszer és szúrós szag már zavart és a vendégeket sem akartam tovább kitenni a kémiai szereknek. Ráadásul lelkes környezetvédőként nehezemre esett a sok vegyszert a lefolyóba öblíteni – fejtette ki a fodrászmester.
Gabi beleásta magát a témába és óriási pofon volt, amikor szembesült egyes kozmetikai termékek kártékony hatásával. – Naivan hittem abban, hogy ami kapható, az nem árthat. Önmagában lehet, hogy nem is ártalmas, de minden irányból érnek minket mindenféle vegyi hatások. Ezért törekszem arra, hogy amit magam vásárolok, az legyen természetes. Elhatároztam, hogy nem fogok vegyi anyagokkal dolgozni. A váltás évekig tartott, de megérte. Ahogy egyre több tapasztalatom lett, a vendégek is egyre bátrabbak lettek – mesélte a fodrász, aki három éve egyáltalán nem alkalmaz kémiai anyagokat.


Fotó: Robika J Studio

Horváth Gabriella úgy tudja, Magyarországon professzionális szinten elsőként Sopronban kérhetik a vendégek a növényi hajfestést, ezért az ország más városaiból és határon túlról is érkeznek hozzá vendégek.

 

Az országban elsőként Sopronban kérhetik a növényi hajfestést.

 

Jelenleg saját fejlesztésű növényi hajfestékük engedélyeztetése zajlik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.